Linkovi

CeSID: rezultati izbora uživo


Glasanje u Srbiji
Glasanje u Srbiji

Već je postala praksa da posmatrači CeSID-a prate izbore, daju procene i analiziraju izbore. I predstojeći predsednički izbori neće proći bez posmatrača CeSID-a, a novina je da će prvi put zainteresovani moći da prate CeSID-ove rezultate uživo na tri televizije.

CeSID će na predsedničkim izborima imati 700 svojih posmatrača na 600 biračkih mesta, a prvi put će u izbornom danu na tri televizije predstavljati rezultate uživo -onako kako pristižu u realnom vremenu.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, posmatrači CeSID-a će na biračkim mestima pratiti postupak glasanja i eventualne prekršaje, a na B92, TV Prva, Al Džaziri i u Medija centru objavljivaće svoje procene izlaznosti, rezultate i ocenuegularnosti izbornog procesa.

Kao i svake godine do sada oni se neće mešati u rad biračkih odbora, niti će na bilo koji način uticati na sama dešavanja na izbornom mestu. Njihov zadatak je da sede sa strane i potpuno nepristrasno i nezavisno posmatraju šta se događa i da prate rad biračkih odbora i dešavanja. I da nam se javljaju sa svim informacijama, odnosno aktuelnostima koje se događaju na biračkim mestima”, kaže Emilija Brkić iz CeSID-a.

Kako je najavio izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar, odmah posle 20 sati CeSID će početi da objavljuje rezultete uživo i svi će to moći da prate na televiziji. Po njegovom objašnjenju, to nisu procene rezultata, već sabiranje glasova onako kako pristižu i uvek će uz njih da stoji koji je to procenat popunjenosti uzorka.

Onog momenata kad CeSID bude imao svoju projekciju izbornog rezultata, to će biti jasno naznačeno i objavljeno, ukazao je Klačar.

Naš uzorak treba da odgovara onome što će u najvećoj meri da budu na kraju finalni rezultati. Svaka disproporcija, svaki disbalans između našeg uzorka i nekih drugih biračkih mesta mogao bi da signalizira da je došlo do određenih nepravilnosti.”

Direktor CeSID-a Đorđe Vuković je izjavio da nemaju pravo da prate izbore na Kosovu i podsetio da je na ranijim izborima oko 100.000 ljudi bilo upisano u birački spisak na Kosovu, a da ih je glasalo oko 35.000.

Toliko se očekuje i na ovim izborima, rekao je Vuković i ukazao da ako situacija bude slična prošlogodišnjoj, kad je na parlamentarnim izborima prelazak cenzusa zavisio od jednog glasa, CeSID neće davati konačnu procenu.

XS
SM
MD
LG