Linkovi

Brojna iznenađenja na Sajmu potrošačke elektronike 2014.


Na ovogodišnjem najvećem sajmu potrošačke elektronike najzapaženiji zakrivljeni ekrani za televizore i mobilne telefone i pametni uređani za nošenje.

Godišnji Sajam potrošačke elektronike u Las Vegasu ni ove godine nije razočarao mnogobrojne posetioce željne najnovijih tehnoloških trendova. Najveći "baz" izazvali su pametni uređaji za nošenje i zakrivljeni ekrani za televizore i mobilne telefone. Na sajmu, koji je trajao od 7. do 10. januara, takođe su predstavljene i futurističke linije automobila sa sopstvenim upravljanjem i solarnu energiju.

Posetioci se početkom svake godine skupljaju u Las Vegasu na najvećem međunarodnom Sajmu potrošačke elektronike, skraćeno CES-u. Vil Findlejter je urednik britanskog magazina o elektronskim uređajima, “Stuff”

“Ovo je u isto vreme uzbudljivo i zastrašujuće jer ovde možemo da vidimo toliko kul novih stvari, ali hale su ogromne i ima puno toga što treba videti”, kaže Findlejter.

Zakrivljeni ekrani, i za televizore i za mobilne telefone ove godine su privukli svačiju pažnju. Bridžit Keri iz CNET-a, vebsajta za potrošačku eletroniku, opisuje nove ekrane.

“Sada možete da kupite zakrivljeni TV, ali ako ne možete da odlučite da li želite ravan ekran ili ne, tu su i savitljivi ekrani. Zakrivljeni displej vam daje utisak da ste okruženi slikom, ali možda ne žele svi da stalno gledaju u zakrivljeni ekran”, kaže Keri.

Soni, Samsung i LG su svi predstavili svoje verzije zakrivljenih televizora ultra visoke definicije, sa nekim modelima dužine i preko 2 i po metra.

Drugi sve popularniji trend je nosiva tehnologija.

Soni, Intel i nekoliko drugih kompanija sada nude pametne satove koji bežično komuniciraju sa telefonom korisnika – a u slučaju Samsung Galaxy Gear, sat je čak povezan sa električnim automobilom BMX i3. Keri kaže da su pametni satovi vrlo praktični.

“Sada postoje aplikacije koje vam daju pregled sportskih rezultata sa aplikacije ESPN-a. Možete da vidite ko vam je poslao SMS, čije ste pozive propustili”, navodi Keri.

Tu su i neki daleko korisniji uređaji, poput benkica u koje su ugrađeni Intelovi senzori koji su povezani sa internetom te roditelji mogu da prate bebino disanje, puls, temperaturu i položaj tela.

Neki, međutim, upozoravaju da bi moglo da potraje dok nosiva tehnologija ne postane široko rasprostranjena.

Ljubitelji automobila takođe su bili zadovoljni ovogodišnjim CES-om. Reno je predstavio svoj električni trkački automobil.

Audi je izbacio novi model A7 sa samoupravljanjem, koji se sam parkira. Prošle godine, tehnologija potrebna za samoupravljanje zauzimala je čitav zadnji deo kola. Ove godine – kompjuter staje na ploču veličine ajpeda.

Indakt je prikazao šatl Naviju, koji takođe ima mogućnost samoupravljanja. Maks Lefevr kaže da je vozilo takođe 100-procentno električno.

“To je šatl u koji stane 8 do 10 putnika. Radi uz pomoć lasera, koji funkcionišu po principu slepog miša. Dakle, oni šalju zrake koji se odbijaju o zidove i druge površine. Na taj način vozilo pravi mapu terena na kojem se nalazi", objašnjava Lefevr.

Fordov solarni automobil – C-MAX Solar Energi, našao se na naslovnicama. Solarne ćelije su instalirane na krov vozila, ali kako objašnjava Dejv Mekridi iz Forda, trik je u solarnoj strehi.

“To pojačava snagu solarnih panela jer uveličava energiju sunca. Na njega pada veći deo sunčevih zraka i koncentriše ih na solarne panele. Svrha ovog sistema je da se korisnicima omogući da napune baterije kola van mreže”, kaže Mekridi.

Fordov C-MAX Solar Energi je još uvek samo koncept, ali za one koji traže nešto opipljivije tu su bili 3D štampači na kojima sada mogu da se prave komplikovani projekti visokog kvaliteta, a i cena 3D štampača je opala tako da sada neki modeli koštaju manje od 500 dolara. Ali na iznenađenje mnogih, 3D sistemi su omogućili nešto potpuno novo: 3D štampanu hranu.

Liz Von Haseln iz kompanije 3D Sistemi kaže da je za slatke prozivode korišćen topljeni šećer, pomoću kojeg su napravljeni slatkiši i dekoracije za torte.

“Možda želite da radite na ukrasima za tortu ili zaslađivaču za piće i softver vam napravi predmet željene veličine i oblika, a vi onda možete da dodajete detalje”, kaže Von Haseln.

Slatki 3D printeri će koštati između 5 i 10 hiljada dolara.
XS
SM
MD
LG