Linkovi

Centralna banka SAD smanjila kamatne stope prvi put od krize 2008.


Šef Federalnih rezervi Džerom Pauel

Federalne rezerve snizile su kamatne stope prvi put od ekonomske krize 2008. godine, a kao razlog za taj potez navele su zabrinutost u pogledu globalne ekonomije i usporene američke inflacije.

Američka centralna banka saopštila je da je spremna na dalje rezove, ako to bude potrebno. Smanjenje od četvrtine procenta bilo je očekivano na finansijskim tržištima.

Snižavanje kamatnih stopa omogućuva kompanijama i potrošačima da uzimaju jeftinije kredite što će, kako ističu pristalice tog poteza, podstaći rast američke ekonomije.

Federalne rezerve saopštile da će nastaviti da prate kako će to uticati na ekonomiju i da će preduzeti odgovarajuće mere da održe "rekordno dug rast američke ekonomije".

Protivnici međutim ističu da to neće pomoći privredi, i da Federalne rezerve samo pokušavaju da udovolje predsedniku Donaldu Trampu koji je zahtevao veći rez.

Tramp je više puta kritikovao predsedavajućeg federalnih rezervi Džeroma Pauela što ne pomaže dovoljno njegovoj administraciji da poboljša ekonomski rast.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG