Linkovi

Hakovani nalozi američke vojske


Hakerski napad na jutjub nalog američke Centralne komande
Hakerski napad na jutjub nalog američke Centralne komande

Hakeri, koji tvrde da su lojalni Islamskoj državi, na kratko su preuzeli kontrolu nad Tviter i Jutjub nalozima američke Centralne komande.

Na tviteru je postavljena pretnja američkim vojnicima: „Dolazimo, čuvajte se. Islamska država“, a zatim su objavljene fotografije dokumenata na kojima su navodno telefonski brojevi, i-mejl i kućne adrese desetina američkih vojnih zvaničnika.

Zvaničnici Centralne komande (CENTCOM) potvrdili su za Glas Amerike da su nalozi napadnuti i da se preduzimaju odgovarajuće mere da bi se rešilo to pitanje. Na nalozima su takođe objavljene, po svemu sudeći, vojne mape Kine i Severne Koreje.

Američki zvaničnici i analitičari smatraju da najnoviji hakerski napad ne predstavlja bezbednosnu pretnju, te da po svemu sudeći nisu objavljeni poverljiva ili osetljiva dokumenta, od kojih su pojedina već bila dostupna na internetu.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da Sjedinjene Države ozbiljno razmatraju incident, ali i poručio da postoji razlika između velike krađe podataka i hakovanja Tviter naloga

Centralna komanda, sa sedištem u Tampi na Floridi, zadužena je za koalicionu vazdušnu kampanju protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

SAD najavljuju nove mere

Predsednik Barak Obama najavio je niz mera za poboljšanje bezbednosti na internetu i zaštite ličnih informacija i privatnosti.

Obama je u govoru u Federalnoj trgovinskoj misiji u Vašingtonu rekao je da će njegova administracija predstaviti zakonski predlog koji bi obavezao kompanije da u roku od mesec dana obaveste mušterije o eventualnoj krađi njihovih podataka.

Predsednik je takođe predložio zatvaranje rupa u postojećem zakonu kako bi vlasti mogle krivično da gone veći broj kriminalaca koji kradu i prodaju identitet Amerikanaca, čak i ako to rade u inostranstvu. Bela kuća iznela je nove predloge nakon rasprostranjene krađe podataka u velikim maloprodajnim lancima.

Predsednik Obama takođe je najavio zakonski predlog, u okviru kojeg bi potrošači imali pravo da znaju ko prikuplja podatke o njima i kako se oni koriste i štite.

XS
SM
MD
LG