Linkovi

Centri za prevenciju bolesti SAD upozoravaju na epidemiju malih boginja u Srbiji


Zgrada Centra za kontrolu i prevenciju bolesti
Zgrada Centra za kontrolu i prevenciju bolesti

Američki Centri za prevenciju i kontrolu bolesti izdali su upozorenje za državljane SAD koji putuju u Srbiju da je u toj zemlji proglašena epidemija malih boginja. Upozorenje prvog nivoa, koje znači da se preduzmu uobičajene mere opreza, (najniži od tri nivoa upozorenja) objavili su Centri za prevenciju i kontrolu bolesti, a na svom Tviter nalogu prenelo Odeljenje za konzularne poslove Stejt departmenta.

Centri za prevenciju i kontrolu bolesti preporučuju onima koji putuju u Srbiju da se zaštite tako što će proveriti da li su primili MMR vakcinu protiv malih boginja, i da izbegavaju kontakt sa obolelima. Pre nego što napuste SAD, bebe od 6 do 11 meseci bi trebalo da prime jednu dozu MMR vakcine, a odrasli i deca starija od jedne godine bi trebalo da prime dve doze u razmaku od najmanje 28 dana.

Lekari bi, navodi se u saopštenju, trebalo da imaju u vidu male boginje kada leče pacijente sa groznicom ili osipom, posebno ako su pacijenti putovali u inostranstvo u skorije vreme.

Centri za prevenciju i kontrolu bolesti navode da su male boginje izazvane virusom koji je u vazduhu i koji se prenosi kašljanjem ili kijanjem. Napominje se da je virus izuzetno zarazan i da se u vazduhu može zadržati i do dva sata. Upozorava se i na simptome: osip, groznicu, curenje iz nosa i crvenilo očiju.

XS
SM
MD
LG