Linkovi

Centar Beograda uskoro bez migranata


Arhiva - Migranti u redu čekaju besplatan obrok dok pada sneg, ispred prostorija carine, Beograd, Srbija 18. januar 2017. (REUTERS/Marko Djurica - RTSW2DA)
Arhiva - Migranti u redu čekaju besplatan obrok dok pada sneg, ispred prostorija carine, Beograd, Srbija 18. januar 2017. (REUTERS/Marko Djurica - RTSW2DA)

Izmeštanje migranata iz baraka iza autobuske stanice i sa ostalih javnih prostora i površina u Beogradu, odvija se postepeno i na human način i očekuje se da će ceo proces biti ubrzo završen, izjavio je danas Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

"Održali smo sastanke sa svim nevladinim organizacijama, koje pružaju pomoć u parku i u barakama, kao i sa predstavnicima migranata i dogovoreno je da počne izmeštanje. Juče su već dva autobusa otišla u prihvatni centar Adaševci, oko 100 ljudi, danas će tamo biti odvezeno još 70 ljudi", rekao je Mišković Tanjugu.

Očekuje da će ceo proces izmeštanja migranata iz centra Beograda biti završen u narednih 20-ak dana, a nadležni su najavili da će se i ubuduće humano ponašati prema svima koji iz bliskoistočnih država, na svom putu ka EU, dođu u Srbiju.

"Šta više, sigurni smo u to. Migranti su pokazali dobru volju, već se prijavljuju, informisali smo ih, sve smo učinili da to sprovedemo na transparentan način, i u korist migranata i u korist naših građana," izjavio je Mišković.

Napominjući da migrantima u parkovima u centru Beograda u suštini tu nije mesto, te da su sve vreme bili tu "zahvaljujući zaista visokom stepenu tolerancije i države i naših građana", Mišković je rekao da im je predočeno u kojim sve centrima ima mesta. On je naveo i da ti ljudi nisu bili ni u kakvom statusu, ni u kakvoj proceduri, a da će sada ući u legalne tokove i dobiti sve što im po zakonu pripada - odnosno krov nad glavom, tri obroka dnevno, zdravstvenu negu i sve što uz to ide.

"Konkretno, u Krnjaču će ići deca, mesta ima u Somboru, Kikindi, Sjenici, dakle, mesta ima, a u ovom momentu smo obezbedili i dodatnih 950 mesta, kako bismo ih sve sklonili sa javnih površina i iz neadekvatnih prostora, gde nije ni moguće pružiti im pomoć," naglasio je Mišković.

On napominje da je broj ulazaka u Srbiju smanjen, jer, zajedničke snage vojske i policije "rade dobro svoj posao na granicama", a da se na taj način i lakše kontrolišu migranti. Istovremeno, smanjen i broj izlazaka iz zemlje, tako da se i broj migranata ustalio u poslednjih par nedelja, navodi Mišković.

XS
SM
MD
LG