Linkovi

Menja se etnički sastav SAD


Latinoamerička porodica popunjava formular za popis stanovništva 2010.
Latinoamerička porodica popunjava formular za popis stanovništva 2010.

Demografi tvrde da se etnički sastav Sjedinjenih Država menja. Oni očekuju da na ovogodišnjem popisu bude više Hispanaca, a takodje smatraju da će ideja o jednoj većinskoj grupi u Sjedinjenim Državama nestati već u narednih nekoliko decenija.

Zapravo, Biro za popis stanovništva veruje da će do 2050. manjine činiti većinu. Mnogi roditelji i škole u Sjedinjenim Državama pripremaju decu za novu realnost, koja ih čeka kada odrastu.

Latinoamerikanka Silvija Osorio, koja čeka devojčicu, kaže da će njena ćerka ne samo rasti u tehnološki razvijenijem svetu, već u svetu u kojem će više ljudi izgledati slično kao ona.

Mislim da će joj biti lakše da stekne bolje obrazovanje i da će imati bolji pristup svemu“, ističe Osorio.

Hispanci poput gospođe Osorio su najbrže rastuća etnička grupa u Sjedinjenim Državama. Karl Haub iz Biroa za stanovništvo, kaže da će za pet godina rođenje većinskih belih beba pasti na ispod pedset odsto. Štaviše, odnos rođenih i umrlih je jedan prema jedan u belačkoj većini. Za svakog Hispanca koji umre, rodi se čak deset hispanskih beba.

Hispanci su u stvari ta mašina koja pokreće ovu veliku promenu našeg etničkog sastava“, objašnjava demograf Haub.

Novi imigranti sve više dolaze u centralne delove SAD.
Novi imigranti sve više dolaze u centralne delove SAD.

Neki od razloga promene su obrazovanje i prihod. Demografi smatraju da žene koje spadaju u belačku većinu imaju tendenciju da budu bolje obrazovane i zaposlene kao profesionalci. Ta grupa ima manji broj dece. Žene koje su manje obrazovane i manje zarađuju - imaju više dece.

Enrike Toriko radi sa roditeljima sa niskim primanjima, u državnoj dvojezičnoj školi Centro Nia u Vašingtonu, gde 78 odsto porodica sebe smatra Latino-Amerikancima.

Nadamo se da će nivo diskriminacije i rasizma biti manji. Barem da će boja kože i jezik kojim govore biti manje važni i da će biti važnije šta znaju i šta mogu da urade i kako mogu da doprinesu zajednici“, navodi Toriko.

Demografi navode da mnogi Latino-Amerikanci dolaze u Sjedinjene Države iz Meksika. Novi imigranti ne ostaju više u državama koje se graniče sa Meksikom, već odlaze u poljoprivredne zajednice u centralnom delu zemlje, gde ima posla.

Zato što mnogi mladi belci odlaze. Oni ne žele da rade na farmama. Za 40 do 50 godina širom Sjedinjenih Država biće daleko više Hispanaca. Mislim da će do tada koncept većine izumreti“, kaže Karl Haub.

Promena etničkog sastava brine Dženifer Saleh, koja je udata i ima dvoje dece.

Moja briga je pristup zdravstvenoj nezi, školama, resursima. Šta će se desiti s tim? Kako će biti raspodeljeni?“, pita se Saleh.

Trenutno, mnogi univerziteti u Sjedinjenim Državama nastoje da budu više rasno i etnički raznovrsni, jer belački studenti čine ubedljivu većinu u tim institucijama. Enrike Toriko kaže da u budućnosti, rasa i entička pripadnost više neće određivati osobu.

Biće važnije da znate strani jezik i da učite o drugim narodima“, ističe Enrike Toriko iz škole "Centro Nia".

On kaže da učenici moraju da se pripreme za novu realnost učenjem više od jednog jezika i prihvatanjem svih kultura.

XS
SM
MD
LG