Linkovi

Cene rominga u regionu niže za 3-4 godine, ukidaju se po ulasku u EU


Evropska komesarka za digitalizaciju Marija Gabrijel izjavila u ponedeljak u Beogradu da se očekuje da će cene rominga za države Zapadnog Balkana biti snižene za tri do četiri godine, a da zemlje regiona moraju da postanu članice Evropske unije kako bi roming u potpunosti bio ukinut.

"Evropskoj uniji je trebalo 10 godina razgovora i dogovora o tome", podsetila je Gabrijel poručujući da bi ceo region trebalo da bude ohrabren da koristi šanse digitalizacije za ubrzan ekonosmki razvoj.

"U Sofiji smo predstavili plan koji je vrlo jasan - počećemo sa sniženjem cena za mobilni internet. Želeli bismo da u julu 2019. godine cena bude 70 centi po megabajtu“, rekla je evropska funkcionerka iz Bugarske.

Želja je da se 2020. godine cena bude 45 centi, a 2021. godine 20 centi po megabajtu, precizirala je. Podsetila je i da postoji regionalni sporazum o romingu četiri zemlje u regionu, a da će se nastaviti sa radom, sa regulatorima na tehničkim aspektima tog procesa.

Komesarka Gabrijel je pojasnila na sastanku sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, da je Evropska unija izdvojila 30 miliona evra za poboljšanje telekomunikacione infrastrukture.

Kako je saopšteno iz Ljajićevog kabineta, on je tokom susreta preneo komesarki Gabrijel zainteresovanost za izgradnju prekogranične telekomunikacione infrastrukture sa susednim zemljama i za projekte izgradnje digitalnih inovacionih habova.

Marija Gabrijel najavila je da će od sledeće godine Evropska unija preuzeti finansiranje Naučno-tehnološkog parka u Beogradu u iznosu od 1,5 miliona evra, koji je do sada finansirala Vlada Švajcarske.

Gabrijel je nakon obilaska Naučno-tehnološkog parka, koji je obišla u društvu premijerke Ane Brnabić i šefa delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija, rekla je da je Srbija na pravi način iskoristila sredstva iz bespovratnih fondova EU i da se to može videti jer su je dočekali mladi, talentovani ljudi koji su svoje ideje pretvorili u proizvode i usluge koje danas prodaju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je trenutno u procesu javna rasprava oko Zakona o Fondu za nauku, te da očekuje da će on proći Skupštinu do kraja godine i da će Srbija od 1. januara dobiti poseban Fond za nauku.

XS
SM
MD
LG