Linkovi

Oštre reakcije nakon prekida utakmice CG - Rusija


Ekipe iznose povređenog golmana ruske reprezentacije sa terena
Ekipe iznose povređenog golmana ruske reprezentacije sa terena

U Crnoj Gori se oštro reaguje povodom jučerašnje fudbalske utakmice sa Rusijom, koja je prekinuta nakon sveopšteg meteža, koji je počeo kada je golman ruske reprezentacije pogođen bakljom u glavu

Utakmica Crna Gora ­ Rusija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, prekinuta je u 67. minutu nakon što je jednog ruskog fudbalera pogodio novčić. Prethodno, utakmica je više od pola sata bila prekinuta jer je ruski golman u prvom minutu utakmice pogođen bakljom u glavu.

Njemački sudija Denis Ajetkin konačno je poslao igrače oba tima u svlačionicu i odsvirao kraj utakmice u 67. minutu, nakon sveopšteg meteža i neizvjesnosti koji su od početka utakmice vladali na tribinama.

Golman reprezentacije Crne Gore Vukašin Poleksić je samo nekoliko sekundi prije definitivnog prekida, pri rezultatu 0:­0, odbranio penal kapitenu Rusije Romanu Širokovu i dao novi elan domaćim fudbalerima da do kraja utakmice pokušaju da savladaju Rusiju, ali nekoliko huligana sa tribina to nisu dozvolili.

Sve je počelo u 10. sekundi utakmice, kada je golman Rusije Igor Akinfejev prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra Crne Gore zbog baklje koja ga je sa sjeverne tribine pogodila pravo u glavu. Navijač na sjevernoj tribini stadiona pod Goricom objavio je na YouTube-u snimak na kome se vidi momenat kada je ruski golman pogođen bakljom:

Sudija Ajetkin poslao je igrače oba tima u svlačionicu, a na drugoj strani ­ na južnoj tribini ­ počele su prve varnice navijača crnogorske reprezentacije sa ­Rusima, koje su pomagali fanovi iz Republike Srpske.Utakmica je tada nastavljena jer delegat UEFA nije usvojio prigovor Rusije koja je tražila prekid.

A u pauzi, opet je izbila tuča i­ na južnoj tribini. Poletjele su stolice između crnogorskih i rusko-­srpskih navijača. Visoka ograda i tampon zona koju je napravila policija nije bila prepreka... Kako je oficijelni spiker još tokom prvog poluvremena nekoliko puta upozoravao da će meč biti prekinut u slučaju najmanjeg incidenta ­ u pauzi je ponovo zasjedao „krizni stab” funkcionera UEFA.

Pola sata je trajala pauza u poluvremenu, a onda su igrači opet istrčali na teren. Iako je crnogorska policija ovu utakmicu proglasila mečom “visokog rizika”, uprkos detaljnom pretresu gledalaca i brojnim policijskim kamerama, do 15 sati u subotu, nijesu saopštena imena počinilaca incidenata, niti ima nagoviještaja da se za njima uopšte traga.

Reakcije selektora

"Šta sada reći momcima koji treba da igraju za reprezentaciju a sve ovo se dešava na našem stadionu. Moje je da vodim reprezentaciju i da pokušamo da dobijemo utakmicu, a ako moramo i o ovome da vodimo brigu - onda smo pošli do đavola, a i onako smo blizu toga", rekao je novinarima razočarani selektor Crne Gore Branko Brnović.

Trener Rusije, Fabio Kapelo, kratko je kazao kako je "ovo sigurno jedan od najneprijatnijih momenata u fudbalu".

Rusi tražili da se meč registruje u njihovu korist

Rusija je u međuvremenu već zatražila da se prekinuta utakmica registruje u njenu korist, službenim rezultatom. Predsjednik Ruske fudbalske federacije, Nikolaj Tolstih, kaže da je Moskva uputila protest UEFA-i tražeći "da se proglasi tehnički poraz Crne Gore". Tolstih je ponovio da su Rusi tražili prekid odmah poslije prvog incidenta, kada je pogođen golman, ali da je delegat Beri Brajt odbacio prigovor. “Ruski nacionalni tim je bio natjeran da nastavi utakmicu, ali smo delegata upozorili da ćemo, bez obzira na sve, protestovati,” rekao je Tolstih.

Pored poraza za "zelenim stolom" Crnu Goru vjerovatno očekuje i kazna koja bi mogla da označi i kraj jedne ere crnogorskog fudbala, s obzirom na to da će reprezentacija izgubiti gotovo sve šanse da se nađe na narednom Evropskom prvenstvu 2016.

Generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac kazou je u izjavi koju prenosi Radio Slobodna Evropa kako su kazne i sankcije za reprezentaciju Crne Gore najmanji problem u ovom trenutku.

"Šta mi posle ovoga možemo da uradimo? Da platimo kaznu 100 ili 150 hiljada eura, da se oprostimo od nekog velikog takmičenja i dođe neka nova utakmica i opet baklje i opet skandiranje i opet sve ono što ne treba da bude. Kome se dolazi da igra za reprezentaciju pod ovim uslovima gdje se bacaju baklje i ostali predmeti i onda se pjeva 'Crna Goro, volim te". To je takvo licemjerstvo i primitivizam kakvog nigdje nema", kazao je Đurđevac.

Htjeli da zapale američku zastavu

Prije utakmice, oko 50 navijača koji podržavaju rusku reprezentaciju okupilo se na Trgu republike u Podgorici, gdje su jedno vrijeme pjevali ruske pjesme, a potom je umalo došlo incidenta kada jedna grupa navijača pokušala da zapali zastavu SAD, što je policija spriječila.

Sa trga se moglo čuti i skandiranje "Rusija i Srbija", "braća zauvijek". Pridružili su im se navijači ruske reprezentacije iz Republike Srpske, sa velikim transparentom “pravoslavna braća”, koji su u Podgoricu došli sa jasnom namjerom da izazovu incidente.

Reakcije političkih stranaka

Iz Liberalne partije kažu da je prekinuta utakmica najveći dosadašnji sportski poraz Crne Gore:

"Sinoćna utakmica je bila veliki 'šamar', ali i gorka posljednja opomena, našoj fudbalskoj organizaciji, sportu ali i državi, da se moraju preduzeti rigorozne mjere ako želimo zaštititi naš sport i društvo od anticivilizacijskih elemenata."

Predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević ocijenio je da dešavanja na podgoričkom stadionu predstavljaju Crnu Goru i Podgoricu evropskoj i svjetskoj javnosti u najgorem mogućem svjetlu".

Uz duboko i iskreno izvinjenje sportistima, gostima, građanima Rusije, Srbije i cjelokupnoj svjetskoj javnosti Građanski pokret URA traži najstrožije kazne ne samo za vinovnike ovog divljanja, već i za organizatore i nadležne za održavanje reda i mira.

XS
SM
MD
LG