Linkovi

Šta očekuju Poljaci od Trampove posete?


Plakat kojim se najavljuje govor Donalda Trampa na trgu Krasinski
Plakat kojim se najavljuje govor Donalda Trampa na trgu Krasinski

Presednik Donald Tramp će se tokom dana sastati sa istočnoevropskim liderima u Poljskoj, a sutra bi u centru Varšave trebalo da održi govor. Bela kuća saopštava da će Tramp ponoviti da je posvećen NATO-u, ali i zahtev da sve članice plaćaju svoj udeo u Alijansi. Mnogi Poljaci strahuju od ruske agresije na istok i nadaju se da će od SAD dobiti konkretna uveravanja da su bezbedni.

Preko puta bine na kojoj će Tramp govoriti, na trgu Krasinski, nalazi se spomenik poljskim herojima iz Drugog svetskog rata. 1944. poljski pokret otpora borio se protiv nacističke okupacije u herojskom, ali na kraju uzaludnom Varšavskom ustanku.

Srećni smo što američki predsednik dolazi u posetu Poljskoj. Posebno što dolazi na ovo mesto koje je istorijsko i značajno i za stanovnike Varšave i za sve Poljake”, kaže Adam Keđorek, stanovnik Varšave.

Mnogi Poljaci pozdravljaju jačanje veza sa SAD.

U Varšavi, koja je potuno uništena tokom Drugog svetskog rata, osećaj nesigurnosti je veoma snažan. A ratoborna Rusija je na korak od nas”, rekao je Marćin Zaborovski iz "Višegrad Insigth-a".

I to Poljsku čini zavisnom od NATO-a, koji garantuje bezbednost.

Mislim da većina ljudi želi da čuje da će SAD I dalje biti vojno prisutne u Poljskoj, u skladu sa Članom 5 NATO-a. Da će pomoći ako bude potrebno” ocenjuje profesor Univerziteta u Varšavi Zbignjev Levicki.

Ekonomska sigurnost takođe je deo dnevnog reda. Predsednik Tramp prisustvovaće samitu “Inicijative tri mora”, čiji je cilj da se pospeši energetska nezavisnost. Poljska se nada da će postati centar za uvoz američkog tečnog prirodnog gasa.

Sada dobijamo gas iz Rusije, preko Gazproma. Oni to koriste da nas ucenjuju, kao što su ucenjivali Ukrajinu”, smatra Levicki.

Oni koji podržavaju Trampa smatraju da ima mnogo toga zajedničkog sa vladom u Poljskoj. Ipak, pojedini se boje da bi Trampova poseta mogla da produbi jaz između Istočne i Zapadne Evrope.

“Reći da su neki Evropljani, kao Poljaci, bolji od drugih Evropljana – Nemaca ili Francuza sa kojima se Tramp ne slaže, nikome ne ide u prilog”, ocenjuje Marćin Zaborovski.

Ispred američke ambasade u Varšavi, grupe opozicionara protestuju zbog Trampove posete.

Ne slažemo se sa njegovim šovinističkim ponašanjem, niti odlukom da SAD napuste Pariski sporazum o klimatskim promenama, koji je služio tome da sačuva planetu”, kaže Marcelina Zavisla iz partije "Zajedno".

Za protest se kroje i šiju kostimi. Poslednje pripreme su u toku i na trgu Krasinski, gde Poljaci čekaju da američki predsednik održi svoj prvi javni govor na evropskom tlu.

XS
SM
MD
LG