Linkovi

Čekanja i gužve na hrvatsko-slovenačkoj granici


Na graničnim prelazima ih Hrvatske u Sloveniju i danas su duža čekanja zbog sistemskih kontrola šengenske granice, najviše na Bregani i Macelju. Velike gužva i duga čekanja na svim prelazima ove dve države obeležile su uskršnje praznike.

Na Bregani kamioni čekaju za ulazak u Sloveniju dva i po sata, autobusi 45 minuta, a putnički automobili pola sata, a na Macelju teretna vozila čekaju jedan sat, a automobili 45 minuta, javljaju slovenački saobraćajni servisi.

Prema anketi ljubljanskog Dela, većina slovenačkih građana podržava stroge mere kontrole granice prema Hrvatskoj koja je i šengenska granica, a za nastale kolone i haos na prelazima koji su bili prisutni poslednja dva vikenda smatra krivom Evropsku komisiju.

Anketa pokazuje da 54 posto ispitanika podržava sistemsku kontrole svakog putnika kako bi se smanjili sigurnosni rizici u Europi, a 39 posto takve mere ne podržava, dok 71 posto smatra zastoje na granici s Hrvatskom neprihvatljivima

Prema anketiranima, za velike zastoje, kolone i haos koje su stroge mere kontrole izazvale poslednjih dana, kriva je Evropska komisija, mišljenja je 61 posto ispitanika, dok 20 posto krivom smatra slovenačku vladu, 15 posto slovenački MUP, a 12 posto Hrvatsku.

Ljubljanski mediji izveštavaju da je uvođenje sistemskih kontrola na šengenskoj granici u poslednje dve sedmice izazvalo kilometarske redove, koji se nikako nisu mogli izbeći zbog nejasnih propisa o tome kako sprovoditi mere.

Hrvatska i Slovenačka vlada najavile su da će od Evropske unije tražiti izmene mera kontrole granica zbog problema sa kojima su se dve zemlje suočile na svojim prelazima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG