Linkovi

Čeka se Trampov potpis na sankcije Rusiji, Moskva preti odmazdom


Predsednici SAD i Rusije na samitu G20 u julu 2017.

Očekuje se da će predsednik Donald Tramp potpisati zakon o novim sankcijama protiv Rusije, Irana i Severne Koreje. I dok Vašington čeka predsednikov potpis, Rusija obećava odmazdu, ukoliko kaznene mere budu sprovedene.

Zakon o sankcijama je podstakao retku situaciju u Kongresu – istinsko, nadmoćno dvostranačje.

“Nećemo tolerisati napade na našu demokratiju. Ovaj zakonski predlog tome služi”, rekao je republikanski senator Džon Mekejn.

Sankcije su usmerene na velike delove sfere uticaja ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ovim zakonom uvodimo obavezne sankcije koje se tiču energetskog, finansijskog, obaveštajnog i odbrambenog sektora”, kaže demokratski senator Ben Kardin.

Sasvim čudan i neprihvatljiv zakon… Sprovešćemo mere odmazde. Nemojte to da radite”, poručio je Sergej Rjabkov, zamenik ruskog šefa diplomatije.

Moskva je naredila smanjenje broja američkog diplomatskog osoblja u Rusiji. Zamenik ministra inostranih poslova navodi da je Rusija prošle godine bila u kontaktu sa ljudima bliskim predsedniku Donaldu Trampu, baš kao i mnoge druge zemlje, ali da se nije dogodilo ništa neprimereno.

Da ambasador Kisljak nije kontaktirao neke ljude na drugoj strani, da tako kažemo, ne bi obavljao svoje dužnosti kako treba. On nije špijunirao, niti je regrutovao. Ako jeste, onda sam ja prima balerina Boljšoj baleta”, kaže Rjabkov.

Njegove tvrdnje niko na Kapitol hilu nije čuo.

Gospodin Putin i njegovi saveznici nisu pretrpeli ozbiljne posledice zbog ovog neverovatnog kršenja našeg prava kao suverene zemlje da nam strain kapital ne remeti izbore. To će se promeniti danas”, rekao je demokratski senator Čak Šumer.

Na meti sankcija takođe je i Severna Koreja, posle najnovijeg lansiranja projektila.

Pred nama je još posla da bismo zaustavili suludi Kimov režim… u Kini postoji više od 5.000 firmi, koje još posluju sa Severnom Korejom. Kina je odgovorna za 90 odsto severnokorejske ekonomije”, kaže Kori Gardner, republikanski senator.

Iran je takođe meta sankcija i to zbog svojih ne-nuklearnih aktivnosti, uključujući program balističkih raketa i podršku međunarodnom terorizmu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG