Linkovi

CEDEM: Đukanović ima najveću podršku birača


Predsjednik DPS-a Milo Đukanović ima podršku 50,6 odsto građana, na drugom mjestu je Mladen Bojanić sa podrškom od 35,5 odsto, dok bi Draginju Vuksanović glasalo 7,9 odsto ispitanika pokazalo je CEDEM-ovo istraživanja.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori zakazani su za 15. april, a kampanja se lagano zahuktava. Utvrđena je lista od sedam kandidata, a počele su i veliki promotivni skupovi, poput onog koji je predsjednički kandidat kandidat Milo Đukanović imao sinoć u Nikšiću.

CEDEM-ovo ispitivanje javnog mnjenja pokazalo je da upravo Đukanović ima najveću podršku građana, na granici pobjede u prvom izbornom krugu – 50,6%.

Iz CEDEM-a su pojasnili i da su istraživanje radili prije utvrđivanja liste kandidata, te da je pretpostavka da će glasovi Gorana Danilovića, koji je odustao od kandidature, ići Mladenu Bojaniću.

U slučaju da bude drugog kruga, kako je pokazalo ispitivanje javnog mnjenja, 55 odsto birača bi podržalo kandidata vlasti, a 45 opozicije.

Istraživanje o podršci političkim strankama pokazalo je da DPS ima podršku 43 odsto građana, Demokrate 21,2, dok bi DF glasalo 12,6 odsto građana, kaže CEDEM-ovo istraživanje "Političko javno mnjenje Crne Gore - Predsjednički izbori".

Najpopularniji političar, kako je pokazao istraživanje, i dalje je aktuelni predsjednik države Filip Vujanović sa prosječnom ocjenom 3,02, slijedi Milo Đukanović sa ocjenom 2,98, Aleksa Bečić je treći sa 2,86, premijer Duško Marković je četvrti sa prosječnom ocjenom 2,66, a Mladen Bojanić ima ocjenu 2,63.

Građani najviše vjeruju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zatim obrazovanom i zdravstvenom sistemu, dok najmanje povjerenja imaju u političke partije, pokazalo je CEDEM-ovo istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da 42,1 odsto građana smatra da Crna Gora ide pravim, a 42,4 odsto da idemo pogrešnim putem. CEDEM navodi i da 24,2 odsto ispitanika nije zadovoljan radom Vlade. Ministarstvo sporta i resorni ministar Nikola Janović imaju najveću podršku građana, dok je na drugom mjestu Ministarstvo prosvjete.

Istraživanje je realizovano u periodu od 20. do 28. marta 2018. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG