Linkovi

Čečen: Nagrada neće promeniti odnos vlasti prema novinarima


Direktor CINS-a Branko Čečen
Direktor CINS-a Branko Čečen

U jakoj konkurenciji vodećih evropskih medija, redakcija Centra za istraživačko novinarstvo iz Beograda dobila je evropku nagradu za istraživačko novinarstvo za serijal o korupciji u Srbiji. U razgovoru za Glas Amerike direktor CINS-a Branko Čečen govori o istraživačkom novinarstvu, medijima, kao i opštoj situaciji u Srbiji.

Srpsko novinarstvo dobilo je veliko priznanje, možda najveće do sada. Beogradska redakcija CINS-a primila je prošle nedelje Evropsku nagradu za istraživačko novinarstvo za 2017-tu godinu. U konkurenciji sa Finansial timesom, sa ekipom Panama papersa, u kojoj su Le Mond, Gardian, El Pais i drugi, CINS- je dobio nagradu za seriju tekstova o korupciji u Srbiji:

"Na kraju, odluka je trebalo da se donese između naše serije priča, koja je zapravo dokazala da, iako je došla na vlast na talasu antikorupcijske poruke, da vlast uopšte ne sudi slučajevima za korupciju, i čuvenog projekta Panama Papers. Međutim, finalnu prevagu je odnela činjenica da smo mi sami došli do svojih otkrića, da smo sami otkrili i temu, sami mukotrpno osam meseci prikupljali podatke, ogromnu količinu podakata. I otkrili nešto veoma važno, a to je da se naša ne bori protiv korupcije, za razliku od Panama papersa, koji uradili fantastično izveden posao, ali im je neko te podatke dao", kaže direktor CINS-a Branko Čečen.

CINS ekipa
CINS ekipa

S obzirom na ukupnu medijsku situaciju u Srbiji i sve teži rad medija koji pokušavaju da ostanu profesionalni, evropski pulicer, koji je dobio CINS predstavlja, na neki način nagradu i boljem delu srpskog novinarstva:

"Mi smo samo za trenutak stali na ramena srpskog novinarstva. Nismo mi nastali ni od kuda. Mi smo nastali iz srpskog novinarstva, čiji se taj zdrav deo, profesionalni deo, koji je još uvek veliki samo nema priliku, nema gde da pokaže šta ume i na kom je nivou. Mi smo iz toga nastali, i kada smo dobili nagradu strahovito mnogo novinara u Srbiji je to vrlo lično doživelo. Doživeli su to kao ličnu satisfakciju."

Direktor CINS-a smatra da će vlasti imati sve veći problem između našminkane i ulepšane slike Srbije, kakvu predstavljaju provladini mediji, i realnosti koja je potpuno drugačija. Iz tog ugla, Branko Čečen očekuje da se odnos vlasti prema nezavisnom novinarstvu neće promeniti nakon evropske nagrade:

"Ne verujem da će to mnogo da promeni u odnosu vlasti prema medijima i prema nama. Možda će malo da pauziraju neko vreme, ali ta situacija gaženja medija, ukidanje reklama "Danasu", blaćenje javno, na konferencijama za štampu od strane, nekad premijera, sada predsednika. Provladini mediji koji uništavaju na nivou ličnosti dobre istraživačke novinare - to će da se nastavi. Šta više, mislim da će da se pogoršava."

U kontekstu sve teže medijske situacije u Srbiji, Branko Čečen kao jako važnu ističe poslednju odluku Apelacionog suda, koji je ukinuo presudu NIN-u po tužbi ministra policije Nebojše Stefanovića i preinačio odluku prvostepenog suda:

"Mene je odluka Apelacionog suda jako obradovala, zato što ja slučajno znam da je Apelacioni sud prošao veoma ekstenzivne i dobre obuke za rad na medijskim slučajevima. I da je čitav niz sudija Apelacionog suda sada potpuno obučen da odlučuje u skladu sa evropskim akijima i evropskim vrednostima. I oni to i rade. Apelacioni sud radi veoma dobro na tim predmetima već jako dugo. Obrazloženje presude koje pročitali je samo jedno od fantastičnih obrazloženja presuda koje Apelacioni sud do sada izdavao u medijskim slučajevima."

Na kraju, sagovornik Glasa Amerike ukazuje na male pomake koji se događaju u Srbiji i predstavljaju zrno nade u društvu koje ima tendenciju da bude sve autoritarnije:

"Čini mi se da je ova zemlja protestima, dobrim novinarstvom, nekim sudijama koji žele da rade svoj posao kako treba, na grozne tenzije i na veoma obeshrabrujuću situaciju u društvu, reagovala pozitivnim primerima i pozitivnim akcijama. Što se ne sećam kada se poslednji put dogodilo i što daje malu nadu."

Izazovi pred istraživačkim novinarstvom u Srbiji nisu ni malo laki, ni obećavajući. Ipak, sa evropskom nagradom u rukama, CINS, kao i BIRN, KRIK, Insajder i drugi portali koji se bave istraživačkim novinarstvom, mogu da računaju na novu publiku. A tema za istraživanje, makar u Srbiji, biće na pretek.

XS
SM
MD
LG