Linkovi

Katalonsko selo uzgaja kanabis


Katalonsko selo uzgaja kanabis
Katalonsko selo uzgaja kanabis

Malo selo u Kataloniji pokušava da se izbori sa aktuelnom finansijskom krizom na veoma neobičan, ali moguće i profitabilan način. Lokalne vlasti su naime odlučile da izdaju zemlje za uzgajanje kanabisa, kako bi otplatile dug od milion i 300 hiljada eura.

Uzgajanje kanabisa je, pod određenim uslovima, legalno u Španiji. Šta se međutim događa kada se cijelo selo uključi u biznis proizvodnje te biljke? To je upravo ono što Raskera, na sjeveroistoku zemlje, želi da uradi. Lokalne vlasti nadaju se da će izdati zemlju za uzgajanje kanabisa kako bi otplatile dug sela, u kojem živi 900 stanovnika, od milion i 300 hiljada eura. Bernat Pelisa je gradonačelnik.

"Jedina stvar koju ovaj skromni gradonačelnik želi i pokušava da uradi je da nadgleda sve to za dobrobit društva i susjeda našeg sela”.

Lokacija parcele je strogo čuvana tajna. Gradonačelnik se nada da će plan pomoći da se područje oslobodi organizovanog kriminala i sive ekonomije koji se obično povezuju sa uzgajanjem kanabisa. Zemlja bi bila izdata Udruženju za ličnu upotrebu kanabisa Barselone, koja će za 15 hektara Raskeri mjesečno isplaćivati 54 hiljade eura.

"Cilj nije da se optimizira naša korist ili uzgoji što je moguće više, već da cio proces bude kvalitetan i kontrolisan, kako bi se i korisnici snabdijevali na kontrolisan način. I sve to u cilju odgovornog, prikladnog i informisanog konzumiranja proizvoda. Mislim da je to suština”, kaže Marta Suarez, portparol udruženja za ličnu upotrebu kanabisa.

Seljani su sa oprezom podržali plan.

"To je jedno od mogućih rješenja za vladu da otplati naš dug. Provjeravaju da li je legalno i da li mogu da ga regulišu. Ukoliko je to moguće, to je savršeno”, kaže stanovnik Raskere Žozep Franse.

Katalonska regionalna vlada i državni tužilac pokušavaju da utvrde da li se ovim planom krši zakon. Uzgajanje kanabisa za ličnu upotrebu je legalno, ali se za trgovinu tom drogom može izreći zatvorska kazna i do šest godina. Ukoliko plan bude odobren, lokalno stanovništvo imaće alternativu tradicionalnim poslovima poput rada u maslinjacima i vinogradima. I dugovi Raskere bi mogli jednostavno da nestanu.


XS
SM
MD
LG