Linkovi

Džimi Karter poziva na okončanje zlostavljanja žena


Bivši američki predsednik Džimi Karter se zalaže za okončanje zlostavljanja žena.
Bivši američki predsednik Džimi Karter se zalaže za okončanje zlostavljanja žena.

Bivši američki predsednik Džimi Karter naziva to zlostavljanje žena najozbiljnijim kršenjem ljudskih prava sa kojim je svet danas suočen.

Svetska zdravstvena organizacija izveštava da će svaka treća žena u svetu iskusiti fizičko ili seksualno nasilje tokom života. Bivši američki predsednik Džimi Karter naziva to zlostavljanje žena najozbiljnijim kršenjem ljudskih prava sa kojim je svet danas suočen. U intervjuu za Glas Amerike o svojoj novoj knjizi „Apel za akciju“ bivši predsednik iznosi ozbiljnost zlostavljanja žena globalno i u SAD. Organizacije za ljudska prava i aktivisti se nadaju da će im Karterova pažnja usmerena na to pitanje pružiti podsticaj u borbi sa ovim problemom.

Bol i patnja su veoma prisutni u pričama Elizabet Pauli iz nepofitne organizacije Hartlend Alajans sa sedištem u Čikagu, o njenom radu sa zlostavljanim ženama poput onih koji žive u zemljotresom razorenom Haitiju.

„Veoma je opasno da žene noću, u traganju za vodom ili drugim potrepštinama za porodicu, izlaze iz svojih kuća i šatora zbog jednostavnog nedostatka uličnog osvetljenja. Bili smo svedoci ogromnog povećanja broja silovanja i nasilja neposredno posle zemljotresa.“

„Desetine ako ne i stotine žena se godišnje u Iraku spaljuju i pokušavaju da izvrše samoubistvo ili ih na to primoravaju članovi porodica zbog navodnog kršenja porodičnih pravila ili narušavanja porodične časti.“

„Najozbiljniji problem je ubistvo ženskih beba od strane roditelja ili abortus ako roditelji otkriju da će novorodjenče biti devojčica.“, kaže bivši američki predsednik Džimi Karter.

On je saznao o tim zlostavljanjima putem globalnog rada njegovog „Karterovog centra“ sa sedištem u Atlanti, gde je zlostavljanje žena bilo fokus konferencije o ljudskim pravima 2013.

„Bavimo se sa 79 zemalja, i kako sam bio u tim zemljama, kao i krajevima širom Sjedinjenih Država video sam opipljive primere o tome kako su užasno žene i devojčice tretirane, mnogo gore no što znamo.“,ukazuje Džimi Karter

Karterovo istraživanje obima i ozbiljnosti zlostavljanja žena je kulminiralo u njegovoj 28. knjizi „Apel za akciju“ koja istražuje kulturu i uzroke kršenja prava. On kaže da SAD nisu imune na taj problem.

„Jedno od najgorih mesta u Americi kada se radi o seksualnom zlostavljanju ili silovanjima je na kampusima velikih univerziteta. Tu je svaka četvrta žena seksualno zlostavljana. Oko četiri odsto, jedna od 25, čak prijavljuje silovanje kada je počinjeno.“

„Nasilje nad ženama je transnacionalno pitanje, ne samo pitanje za žene u drugim zemljama.“, ističe Elizabet Pauli iz Heartland Alliance-a.

Pauli smatra da je predsednik Karter saveznik u borbi protiv zlostavljanja žena i kaže da njegov glas o tom pitanju pomaže u borbi protiv dugo zastupanih gledišta i stavova posebno kod muškaraca.

„Nasilje zasnovano na polu neće biti rešeno ako samo žene žele da ga reše, te stoga bivši predsednik Karter uveliko doprinosi ovoj debati.“navodi Elizabet Pauli iz Heartland Alliance-a.

Ona ukazuje da je jedan od najboljih načina da se ograniči rastuće nasilje edukacija dečaka i mladića da poštuju žene, što vodi boljem donošenju odluka kada odrastu.
XS
SM
MD
LG