Linkovi

Sekretar Karter na Bliskom istoku


Američki sekretar za odbranu Ešton Karter danas, 22. jula, posetio Saudijsku Arabiju i Jordan.

Američki sekretar za odbranu Eš Karter je danas u poseti Saudijskoj Arabiji, u okviru regionalne turneje s ciljem da uveri skeptične saveznike u koristi od nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Karter se sastao sa kraljem Salmanom, kao i sa saudijskim ministrom odbrane, pre nego što je otputovao nazad u Jordan, kako bi razgovarao sa tamošnjim vojnim rukovodstvom.

Karter se juče sastao sa koalicionim trupama u severnom Jordanu, u vazduhoplovnoj bazi iz koje počinju operacije protiv ciljeva u Siriji.

“ Pobedićemo. Ne znamo koliko će biti potrebno vremena, ali znamo kako to da uradimo, i znamo da je ono što vi činite ovde neprocenjiv deo te kampanje”.

Karter je doputovao u Jordan iz Izraela, gde se sastao sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, kako bi mu pružio uveravanja o daljoj bezbednosnoj podršci SAD, posle postizanja nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Netanjahu je pozdravio Kartera sumornim izrazom lica pred početak razgovora u svojoj kancelariji u Jerusalimu, koji je trajao skoro dva sata.

“Ne slažemo se u svemu, a premijer je jasno stavio do znanja da se ne slaže sa nama povodom nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali prijatelji mogu da se ne slože. Nastavićemo saradnju sa Izraelom i drugim partnerima u regionu kako bi se suprostavili opasnosti iz Irana, dok se istovremeno suprostavljamo i Islamskoj državi”., izjavio je Karter nakon tog susreta.

On je najviši američki funkcioner koji je doputovao u posetu Izraelu od kako je Iran prošle nedelje prihvatio da ograniči svoj program nuklearnog naoružanja u zamenu za delimično ukidanje ekonomskih sankcija Teheranu.

Odnosi između SAD i Izraela su zategnuti zbog tog sporazuma. Netanjahu ga je kritikovao kao “loš sporazum istorijskih proporcija” i obećao da će se mu se suprostaviti uz pomoć svojih saveznika u američkom Kongresu.

XS
SM
MD
LG