Linkovi

Kardin: Rusija aktivno krši osnovne principe OEBS-a


Kardin: Rusija aktivno krši osnovne principe OEBS-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Video: Intervju senatora Kardina emitovan u Otvorenom Studiju

: Srbija 1. januara 2015. preuzima dužnost predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja broji 57 članica.Iduće godine biće obeležena i 40. godišnjica potpisivanja Helsinškog završnog akta, kojim su ponovno uspostavljeni formalni odnosi između Zapada i Sovjetskog Savezu.Međutim, danas mnogi zapadni lideri izražavaju zabrinutost zbog činjenice da Rusija svojim potezima u Ukrajini, radi u suprotnosti sa principima OEBS-a.

Senator Bendžamin Kardin (Benjamin Cardin D-MD), koji predsedava Komisijom SAD za bezbednost i saradnju u Evopi, poziva Rusiju da prestane da se upliće u konflikt između Kijeva i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

„Činjenice su nepobitne. Rusija aktivno krši osnovne principe OEBS-a, pre svega načelo poštovanjea suverentiteta i integriteta svake zemlje, kao i pravo na nacionalno samoopredeljenje. Rusija takođe ometa aktivnosti misije OEBS-a u Ukrajini. Članovi misije ističu da je potrebno naći mirno rešenje tog konflikta kao i da je neophodno da sve strane poštuju principe Helsinškog završnog akta.”

Međutim, misija OEBS-a u Ukrajini u tome za sada nije uspela, priznaje senator Kardin.

“Teškoće u Ukrajini su vrlo ozbiljne. Imamo pitanje nepovredivosti granica, koje Rusija nastavlja da ugrožava, što je aposlutno neprihvatljivo. Moskva i dalje kontroliše Krim. Sve je to u suprotnosti sa obavezama iz Helsinkija. Radimo zajednički na rešavanju toga. “

Senator Kardin kaže da je bezbednost naroda Ukrajine glavni prioritet OEBS-a.

“Ukrajinska vlada to razume. Ukrajinskoj vladi takođe pružamo pomoć za unutrašnji razvoj zemlje u skladu sa helsinškim načelima. Protesti na trgu Majdan u Kijevu nisu bili usmereni ka specifičnom obliku vlade. Narod jednostavno traži uspostavljanje odgovorne i poštene vlade. OEBS pomaže Ukrajini da ispuni takvu obavezu.Novo ukrajinsko vođstvo se slaže sa tim.Mi im pomažemo da izgrade, jaku, nezavisnu Ukrajinu, koja poštuje obaveze iz Helsinkija.Takođe nastojimo da zaštitimo zemlju od stranog mešanja, pre svega Rusije.”

OEBS će učiniti sve da bi Rusija ispunila svoje obaveze kao članica OEBS-a, kaže Kardin, dodajući da se Moskva meša u unutrašnje stvari drugih susednih zemalja.

“I Moldavija i Gruzija su bile na dnevnom redu OEBS-a . Tamo nažalost postoje “zamrznuti konflikti, koji traju već godinama. Nedavno sam posetio obe zemlje, gde sam razgovarao sa njihovim liderima. Nije u interesu nijedne od tamošnjih zajednica da konflikti ostanu zamrnuti.Svi bi imali osećaj veće bezbednosti kada bi bili rešeni na osnovu načela OEBS-a.”

Povodom predstojećeg preuzimanja dužnosti predsedavajućeg OEBS-a, od strane Srbije, Kardin je rekao:

“Uloga predsedavajućeg je veoma važna. Srbija ostvaruje snažne veze na putu integracije sa Evropom. Verujem da Srbija razume dužnosti koje ima na toj funkciji. Naš je stav da ta funkcija treba da bude obavljena na primeran način i u potpunom skladu sa principima OEBS-a. Za Srbiju je to takođe prilika da pokaže samostalnost. Ona svakako treba da uspostavi dobre veze sa svim članicama.”

Po Kardinovom mišljenju bliski odnosi između Srbije i Rusije mogli bi da budu izvesna prednost za OEBS u smislu pridobijanja dobre volje Moskve u rešavanju konflikta u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG