Linkovi

Jemen: Zakletva predsednika, pa napad


Novoizabrani predsednik Jemena Abd-Rabu Mansur Hadi pozdravlja zakonodavce po dolasku u parlament u Sani
Novoizabrani predsednik Jemena Abd-Rabu Mansur Hadi pozdravlja zakonodavce po dolasku u parlament u Sani

Najmanje 26 ljudi je poginulo je u napadu automobilom natovarenim eksplozivom ispred predsedničke palate na jugu Jemena, u lučkom gradu Mukala oko 400 kilometara udaljenom od prestonice Sane, i to svega nekoliko sati pošto je dugogodišnji potpredsednik Abd-Rabu Mansur Hadi položio zakletvu kao novi šef države.

Zvaničnici zaduženi za bezbednost kažu da bi bilans žrtava mogao da bude veći, kao i da je bar 20 osoba povređeno, a da su većina žrtava pripadnici predsednikovog obezbeđenja.

Pred novim predsednikom Hadijem sada je izazov ujedinjavanja veoma podeljene zemlje. Jemen se već dugo suočava sa pobuniom separatista na jugu, šiitskim pobunjenicima na severu i aktivnim krilo al-Kaide. Hadi je zakletvu položio u parlamentu, a u govoru posle toga, koji je prenošen na televiziji, zarekao se da će nastaviti borbu protiv ekstremista al-Kaide i omogućiti raseljnima da se vrate u svoje domove. On je upotorio da će, ukoliko se Jemen ne suoči sa političkom i socijalnom krizom i dalje "vladati haos".

Hadi je bio jedini kandidat na ovonedeljenim predsedničkim izborima i dobio je više od 99 odsto glasova. Njegov mandat bi trebalo da traje dve godine, tokom koje bi trebalo da se održe parlamentarni izbori, da se sačini novi Ustav i obavi restrukturiranje vojske.

XS
SM
MD
LG