Linkovi

Klimatske promene - tema kampanje


Predsednik Obama (snimljen tokom posete Aljasci) smatra da su klimatske promene neosporiva, naučna činjenica.
Predsednik Obama (snimljen tokom posete Aljasci) smatra da su klimatske promene neosporiva, naučna činjenica.

Republikanski kandidati usredsređeni su na terorizam i ekonomiju. Za demokrate, međutim, klimatske promene su važna tema.

Tokom svog mandata, američki predsednik Barak Obama preduzeo je brojne korake za zaustavljanje klimatskih promena, ali budućnost tih mera je sada neizvesna s obzirom da Amerikanci prolaze kroz proces odabira idućeg predsednika. I demokrate i republikanci u svojim predizbornim kampanjama imaju dosta toga da kažu na tu temu.

Posle ovogodišnjeg govora o stanju nacije, bilo je jasno kakav je stav predsednika Obame po pitanju klimatskih promena.

“Ako neko i dalje želi da osporava nauku u vezi sa klimatskim promenama, samo izvolite”.

Vodeći predsednički pretendenti sa zadovoljstvom prihvataju taj izazov, kaže Džin Karpinski iz nestranačke grupe za zaštitu prirodne sredine, “League of Conservation Voters”.

“Dvojica vodećih republikanskih kandidata, Tramp i Kruz i dalje tvrde da su klimatske promene velika prevara”.

Karpinski ističe da su republikanci marginalizovali to pitanje. U jednoj debati u decembru, guverner Ohaja Džon Kejsik zauzeo je stav da su svetski lideri propustili priliku da na klimatskim razgovorima Ujedinjenih nacija u Parizu razmotre pitanja bezbednosti.

“Kada vidim da održavaju klimatsku konferenciju u Parizu, trebalo je da razgovaraju kako da unište Islamsku državu jer oni su upleteni u svaku zemlju na svetu”.

Razlog zbog kojeg biračko telo ne čuje o prirodnoj sredini od republikanaca je to što im to pitanje nije bitno, smatra Ben Zajker iz instituta “American Enterprise”.

“Ako pogledate istraživanja čitavog biračkog tela, to je vrlo nisko na listi tema za koje su birači zainteresovani. Još je niže među nezavisnim birača, a još niže među republikanacima”.

Umesto toga, republikanski kandidati usredsređeni su na terorizam i ekonomiju. Za demokrate, međutim, klimatske promene su mnogo važnija tema. Bivša državna sekretarka Hilari Klinton, predsednički pretendent i favorit demokrata, veliki je pobornik obnovljive energije.

“Smatram da je to najbolji način za borbu protiv klimatskih promena. To je takođe odličan način da se zaposle milioni ljudi. U Ajovi se oko jedne trećine struje već proizvodi pomoću vetra i to bismo mogli da omogućimo širom Amerike”.

Senator iz Vermonta, Berni Sanders ima sličan stav, koji je izneo tokom foruma TV mreže NBC, optuživši republikance da su stali na stranu donatora, a ne glasača.

“Imamo vrlo jaku stranku, Republikansku stranku, koja je toliko u vlasništvu industrije fosilnih goriva i njihovih uplata za kampanje, da nemaju ni hrabrosti ni pristojnosti da saslušaju naučnike”.

Iako pitanje klimatskih promena može da utiče na rezultate predsedničkih izbora, i dalje postoji potreba za liderstvom, kaže Džin Karpinski.

“Treba nam podrška obe stranke. U javnosti postoji podrška obe stranke, ali u vođstvu Republikanske stranke na žalost ne postoji”.

Većina ispitivanja javnog mnjenja pokazala je da su ljudi više zabrinuti oko terorizma i ekonomije, ali svest o klimatskim promenama raste i po svemu sudeći će postati još važnija tokom vremena.

XS
SM
MD
LG