Linkovi

Kanada: Pobeda liberala, Trudo novi premijer


Džastin Trudo, novi premijer Kanade, 20. oktobar 2015.
Džastin Trudo, novi premijer Kanade, 20. oktobar 2015.

Džastin Trudo će biti novi premijer Kanade pošto je poveo svoju Liberalnu stranku u odlučnu pobedu na parlamentarnim izborima.

Rezultati koje je objavila Kanadska izborna komisija ukazuju da su liberali osvojili 184 mesta u parlamentu sa 338 poslanika, dok je Konzervativna stranka dosadašnjeg premijera Stivena Harpera osvojila 99 mesta.

Nova demokratska stranka koja naginje levici i koja je smatrana favoritom na početku 11-onedeljne kampanje, završila je na dalekom trećem mestu sa 44 poslanička mesta.

Ovim glasanjem se završava devet godina Stivena Harpera na položaju premijera. Harper je čestitao Trudou u govoru sinoć održanom u Kalgariju u kojem je priznao poraz.

"Kanadjani su izabrali liberalnu vladu što je rezultat koji prihvatamo bez odlaganja. Prijatelji, razgovarao sam sa gospodinom Trudoom i čestitao mu, u svoje i ime svih nas na uspešnoj kampanji", rekao je Harper.

Ova pobeda obeležava rapidni dolazak na vlast 43-godišnjeg Trudoa koji je postao drugi najmladji premijer u istoriji Kanade – uprkos političkim napadima da je neiskusan i nije spreman za taj posao. Bivši nastavnik, Trudo je prvi put izabran na položaj u parlamentu 2008. i postao lider Liberalne stranke 2013. pošto je stranka tri puta zaredom od 2006. izgubila na izborima od konzervativaca.

Trudo je sinoć u Montrealu proglasio pobedu pred okupljenim sledbenicima koji su ga pozdravljali, rekavši da je ova kampanja dokazala “šta pozitivni političari mogu da postignu”.

"Kanadjani iz krajeva širom ove velike zemlje večeras šalju jasnu poruku… vreme je za promene u ovoj zemlji moji prijatelji, istinske promene", istakao je Trudo.

On je vodio kampanju na platformi podizanja poreza najbogatijim gradjanima Kanade, povećanja sredstava za poboljšanje infrastrukture, pospešenja ekonomije i poboljšanja odnosa sa SAD.

Njegov otac, Pjer je prvi put izabran 1968. zahvaljujući podršci medju biračima koji su postali poznati kao “Trudomanija” i bio je na položaju bez prekida 16 godina. Harizmatični Pjer, koji je preminuo 2000. u 85. godini, uveo je kanadsku verziju zakona o pravima i pored engleskog uveo i francuski kao zvanični jezik. Istovremeno je bio predmet novinskih naslova zbog filmskih zvezda i modela sa kojima se zabavljao pre nego što se oženio.

XS
SM
MD
LG