Linkovi

I naftni škriljac izvor ekoloških problema


Nalazište naftnog škriljca u Alberti u Kanadi u kojem se bitumen grubo prečišćava, a zatim transportuje u rafinerije gde se iz njega izdvaja nafta

Veći deo od gotovo milion i po barela nafte, koliko Sjedinjene Države dnevno uvoze iz Kanade, potiče od takozvanog naftnog škriljca, guste mešavine peska i sirove nafte, takođe poznate kao bitumen. Kanada ima bogata nalazišta naftnog škriljca, ali je tehnologija za izdvajanje nafte još uvek veoma ekološki prljava.

Postrojenje kanadske firme "Sankor enerdži" je impresivno i uznemirujuće. Ekolozi porede ta nalazišta sa paklom i traže njihovo zatvaranje. Ali u tom nalazištu ima više od 170 milijardi barela nafte, zbog čega je važno i u ekonomskom i u strateškom smislu. Za njegovu eksploataciju međutim, potrebni su neki od najvećih bagera, kranova i kamiona u svetu.

Bitumen se tu grubo prečišćava, a zatim transportuje u rafinerije gde se iz njega izdvaja nafta.

"Reč je o veoma dugačkim molekulima ugljenika na bazi nafte, koji u procesu vađenja i separacije postaju kraći i pogodni za upotrebu u automobilskim i drugim motorima", kaže Ana Tuton, potpredsednica "Sankor enerdži" za rudarske operacije.

Isto važi za taložne basene, u kojima se jalovina meša sa vodom i suši. Prošlog meseca, Sankor je dovršio pretvaranje jednog od tih basena u travnatu poljanu sa drvećem.

Ali naslage naftnog škriljca leže duboko pa kompanije ubrizgavaju pod zemlju vrelu paru kako bi ga istopile i kroz cevi potisnule ka površini. Taj proces smanjuje remećenje površinske prirode za 85 odsto.

Ana Mari Tuton kaže da nova tehnologija najavljuje mogućnost veoma isplative eksploatacije.

"Verovatno postoje rešenja za koja još ne znamo. Ovde leži više od bilion barela nafte, a manje od 20 odsto može da se eksploatiše današnjom tehnologijom", kaže Tuton.

Za sada, vađenje bitumena iziskuje ogromne količine vode i struje pa se stručnjaci za energetiku i ekologiju pitaju da li bi proširenje operacija bilo isplativo.

Veći deo ovde proizvedene nafte završava u Sjedinjenim Državama. Ali i druge zemlje, uključujući velikog potrošača - Kinu - takođe su ovde, jer je ovo najazište možda jedno od poslednjih u svetu sa tako jakom konkurencijom.

XS
SM
MD
LG