Linkovi

Kako sprečiti regrutovanje džihadista na Balkanu?


Propagandni video Islamske države u kojem se zloupotrebljavaju deca iz Bosne i Hercegovine
Propagandni video Islamske države u kojem se zloupotrebljavaju deca iz Bosne i Hercegovine

Ovo je prvi deo serije Glasa Amerike o regrutovanju stranih boraca na području Zapadnog Balkana, odakle ih je u Siriju, srazmerno veličini stanovništva, otišlo više nego iz bilo kog drugog dela Evrope.

Digitalne poruke ekstremističke grupe Islamska država postižu uspeh u mnogim delovima sveta, ističu analitičari. Njihovi video spotovi u kojima se popularišu i nasilje i avanturizam, kao i sofisticirane medijske kampanje na društvenim mrežama, privlače i najmlađe tinejdžere.

Ovo je prvi deo serije Glasa Amerike o regrutovanju stranih boraca na području Zapadnog Balkana, odakle ih je u Siriju, srazmerno veličini stanovništva, otišlo više nego iz bilo kog drugog dela Evrope.

Propagandni video Islamske države u kojem se zloupotrebljavaju deca iz Bosne i Hercegovine. Deca se igraju automatskim oružjem, pevaju pozdrave Islamskoj državi i prete takozvanim američkim krstašima da ih čeka grob u Siriji.​

Balkanski zvaničnici zaduženi za bezbednost kažu da su deca često meta kampanja u tekućoj borbi za pridobijanje pristalica. Vjekoslav Vuković je pomoćnik ministra bezbednosti Bosne i Hercegovine, zadužen za terorizam.

“U fazi smo borbe za kompjuterske čipove u njihovoj glavi. To je ključno pitanje. Reč je o ideologiji. Ne radi se više o stranim borcima – sada je ta radikalna ideologija više nego prisutna"; objašnjava Vuković.

Eksperti kažu da najugroženija deca potiču iz siromašnih porodica, sa slabim obrazovanjem, što nije retkost na Balkanu.

Bivši mudžahedin i pripadnik al Kaide, Ajman Dean, kaže da je su radikali pre 20 godina širili svoje poruke putem manjih grupa, ali da se, sa pojavom internteta, sve promenilo.

“Sada svoje propovedi mogu da snimim i stavljam na internet. Tako ulazim u domove hiljada ljudi, možda desetina hiljada ljudi. Ako su baš radoznali mogu da potraže društvene mreže kao i tviter. U stvari, potražiće one koji šire poruke, tako počinju regrutovajnje i proces radikalizacije", priča Dean.

Neke zajednice se bore protiv toga. U srednjoj školi Hodža Bahri kod Prištine, učenici uče o načinima na koje grupe kao što su Islamska država i Front al Nusra regrutuju pristalice. Proučavaju se metodi vršenja uticaja na omladinu kao i način na koji nasilje može da dopre do nastave.

"To je problem čitavog regiona i predstavlja regionalnu pretnju. Zato je neophodno da svi u regionu sarađuju u borbi protiv tog fenomena", smatra Skender Perteši, saradnik Centra za bezbednosne studije na Kosovu.

U Mitrovici, Imam Enis Mama pruža savete mladima, a nekoliko njih je već uspeo da odgovori od puta u Siriju. On kaže da islamska zajednica mora da bude aktivnija u borbi protiv ekstremizma.

"Moramo da im objasnimo da svaki čovek ima životni cilj. Jedan od njih je lični doprinos razvoju i obnovi svoje zemlje. Svi narodi treba da ispune tu obavezu. Niko ne mora da ide nigde drugde da bi mogao da ostvari svoje životno delo", ističe Mama.

Eksperti u regionu kažu da je u poslednje vreme počeo da opada broj mladih koji odlaze u Siriju. Međutim, u regionu se pripremaju novi obrazovni programi o opasnosti od ekstremizma, namenjeni mladima.

XS
SM
MD
LG