Linkovi

Kalifornijske vinarije se adaptiraju na tržištu


Kalifornijske vinarije se adaptiraju na tržištu

U Sjedinjenim Državama ima više od pet hiljada vinarija. Kalifornija je država sa najvećom proizvodnjom vina u zemlji i njeni vinari imaju važnu ulogu i na globalnom tržištu. Jedna od vinarija u blizini Los Anđelesa ima duge korene u regionu i održava se prilagođavajući se promenama ukusa i pronalazeći nova tržišta.

U vinariji „San Antonio“ u blizini Los Anđelesa, osnovna stona vina se i dalje proizvode za masovno tržište i doseljeničke porodice, baš kao i pre jednog stoleća. Ali ta vina su danas samo deo njene prodaje. Potpredsednik Stiv Riboli kaže da vinarija proizvodi pola miliona sanduka vina godišnje.

„Možda 50 hiljada od toga su i dalje naša tradicionalna vina, možete da kažete tradicionalna stona vina, ali najveći deo proizvodnje su flaširana vina različitih kategorija ‘kabernea’, ‘pino nuara’, ‘šardonea’, ‘rizlinga’.“

U modernim odajama za testiranje, ljubitelji vina mogu da probaju visoko kvalitetna vina napravljena od posebnih sorti grožđa. Vinarija „San Antonio“ je u porodičnom vlasništvu. Ribolijev otac, Stefano, radio je tu kao tinejdžer, 1930-ih godina. Njegov deda-ujak je osnovao vinariju 1917. i danas je to jedna od nekoliko preostalih vinarija u Los Anđelesu, u kojem je nekada bilo mnogo italijanskih imigranata koji su pravili vino.

Prodavnica vinarije San Antonio
Prodavnica vinarije San Antonio

Vinarija je preživela nacionalnu zabranu proizvodnje alkoholnih pića od 1919. do ’33, zahvaljujući dozvoli da pravi vino za obrede u katoličkoj crkvi. Otada, vinarija se prilagođava promenama ukusa i promenama tržišta.

Deo proizvodnje se i dalje obavlja na istoj lokaciji u centru grada. Arnod Debons, jedan od proizvođača vina, testira proizvod u svim fazama fermentacije. Debons, koji se školovao u Francuskoj, kaže da svaki region u kojem se gaji grožđe i svaki postupak pravljenja vina, donose različit ukus.

„Ne postoji pravo ili pogrešno vino. Postoji odluka da se pravi ovakvo, ili onakvo vino, uz pomoć određenih proizvoda, određenih bačvi, određenih vrsta grožđa.“

Stiv Riboli kaže da se neka od ovih vina prave za Kinu i druge delove Azije, u kojima ima mnogo novih ljubitelja vina.

Izvozimo 15 do 20 odsto naše proizvodnje. Kina je danas očigledno ogromno tržište.“

On dodaje da je tu i dalje nenačeto tržište američkih potrošača koji još ne piju vino uz obrok. Dodaje da bi nove vrste penušavih vina mogle da ih privuku.

Predstoji nam dug put sa potrošačima koji tek uče kako da piju vino u Americi. Od 300 miliona stanovnika, možda stotinu miliona nikada nije ni probalo vino, ili kaže da ga ne voli.“

Riboli kaže da predstojeće stoleće za vinariju njegove porodice podrazumeva nova prilagođavanja, obrazovanje potrošača i globalno reklamiranje.

XS
SM
MD
LG