Linkovi

Kalifornija beleži napredak u obuzdavanju požara


Santa Rosa u Kaliforniji zahvaćena požarima

Gradjani evakuisani iz izvesnog broja okruga u severnoj Kaliforniji su dobili dozvolu da se vrate kući dok vatrogasci navode da su zabeležili napredak u gašenju požara koji su imali razorni uticaj na tu državu.

"Uslovi su se drastično promenili u odnosu na period pre 24 časa i to je definitivno veoma dobar znak. To je verovatno znak da smo počeli da stičemo kontrolu nad ovim požarima.", rekao je Danijel Berlant, predstavnik Sekretarijata za šumarstvo i zaštitu od požara države Kalifornije.

Berlant je ukazao kako njegov sekretarijat konstatuje da su neki požari 50 do 60 posto obuzdani.

Belia Ramos iz Upravnog odbora supervizora okruga Napa je danas novinarima rekla da je ovo verovatno poslednja konferencija za medije jer Okrug Napa, najpoznatiji po proizvodnji vina, prelazi u proces oporavka.

Medjutim vatrogasci širom te regije se još uvek nose sa vatrenim stihijama.

Broz žrtava je porastao na bar 40 dok 16 požara još uvek bukti. Jedna strana vatrene stihije se proširila na 160 kvadratnih kilometara, uništivši 5.700 kuća i biznisa. Oko 100.000 ljudi je evakuisano, mada su neki ostali. Požar je zahvatio i grad Sonomu, koji je sinonim za vinsku industriju, primoravši 400 od 11.000 domaćinstava da se evakuišu.

Jaki suvi vetrovi Santa Ana koji duvaju sa planina dovode do brzog širenja požara. Preko 9.000 ljudi, od kojih su neki iscrpljeni, nastoje da ugase divlje požare u Kaliforniji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG