Linkovi

Zabrana potrošnje peraja ajkule u Kaliforniji


Zabrana potrošnje peraja ajkule u Kaliforniji

Stanovnici Kalifornije više ne mogu da jedu tradicionalni kineski specijalitet – supu od peraja od ajkule. Guverner Kalifornije je nedavno potpisao zakon kojim se zabranjuje prodaja, razmena ili posedovanje peraja ajkule. Novi zakon je donet u okviru sve šireg svetskog pokreta zaštite ove riblje vrste. Ipak, pojedini Kinezi smatraju da kalifornijska zabrana potrošnje peraja od ajkule nije pravična i predstavlja diskriminaciju.

Reč je o skupoj poslastici kineske kuhinje koja se upotrebljava stotinama godina. Supa od ajkulinih peraja je postajala sve popularnija, jer je sve više Kineza koji su bogati. Ali borci za zaštitu prirode, kao što je Sara Sikič, iz organizacije „Lečenje zaliva“, kaže da ovo jelo ima razorne posledice za populaciju ajkula.

„Svake godine se samo zbog peraja ubije do 73 miliona ajkula“, ističe Sikič.

Sara Sikič objašnjava da je među ribarima veoma uobičajeno da ulove ajkulu, odseku joj peraje i bace je nazad u more da ugine.

Barbara Long iz Pacifičkog akvarijuma kaže da ugrožavanje populacije ajkula znači da je i zdravlje okeana u opasnosti.

„Ajkule su vrhunske grabljivice i imaju vitalnu ulogu u morskim ekosistemima.“

Nedavno penzionisana zvezda NBA Jao Ming učestvuje u kampanji protiv upotrebe ajkulinih peraja u ishrani.
Nedavno penzionisana zvezda NBA Jao Ming učestvuje u kampanji protiv upotrebe ajkulinih peraja u ishrani.

U Šangaju, slavne ličnosti poput kineske košarkaške zvezde Jao Minga i britanskog tajkuna Ričarda Brensona, vode kampanju među Kinezima da prestanu da jedu supu od peraja od ajkule. U Sjedinjenim Državama, zakonom je zabranjeno donošenje ajkula bez peraja na kopno. Kalifornija je sada stala uz još tri američke države i Guam, koji imaju još strožije propise koji zabranjuju prodaju peraja od ajkule, koje dostiže cenu od čak 700 dolara za kilogram.

Budući da peraje određuje tržišnu cenu ajkula, najvažnije je rešiti taj aspekt. Kalifornija je vodeći uvoznik peraja od ajkule u Sjedinujenim Državama. Procenjuje se da 85 odsto peraja od ajkule uđe u Sjedinjene Države preko Kalifornije“, kaže Sara Sikič.

Međutim, protivnici kalifornijske zabrane kažu da zakon nepravično pogađa kinesku zajednicu, jer se njime zabranjuje samo upotreba peraja, a ne cele ajkule. Kalifornijski državni senator Ted Liu je glasao protiv zabrane.

Možete da ubijate ovu visoko ugroženu ajkulu za meso i krompiriće, ali kineski restoran ne može da upotrebi peraje od neke od stotina vrsta ajkula koje nisu ni blizu ugroženosti i za mene je to potpuno diskriminatorno i veoma nepravično.“

Beti Cang, iz Azijskog udruženja za prehrambenu trgovinu, kaže da je zabrana korišćenja peraja od ajkule u Kaliforniji beskorisna.

Ako ribar ili ribarska industrija sada uhvate ajkulu, moraju da odseku peraja i bace ih. Moraju da ih bace psima ili nazad u more. To je potpuno naopačke.“

Mnogi protivnici zabrane korišćenja peraja od ajkule bi podržali zabranu lova na ajkule. Upravo je to ono što je prihvatilo osam predstavnika nekih južnoameričkih država i Mikronezije. Oni su nedavno potpisali deklaraciju u Ujedinjenim nacijama - za razvoj rezervata za ajkule koji bi prekinuli njihovo komercijalno lovljenje.

XS
SM
MD
LG