Linkovi

Ograničenja upotrebe medicinske marihuane


Stanovinici Kalifornije raspravljaju o ograničenjima upotrebe marihuane i čekaju da Vašington da svoj sud o tom pitanju.

Upotreba marihuana u medicinske svrhe legalizovana je u Kaliforniji još 1996. godine, ali je korišćenje tog opijata – prema američkom federalnom zakonu - i dalje ilegalno. Stanovinici Kalifornije raspravljaju o ograničenjima upotrebe marihuane i čekaju da Vašington da svoj sud o tom pitanju.

U Ouklendu u Kaliforniji, najveća prodavnica medicinske marihuane u Americi, zdravstveni centar „Harborsajd“, svake godine plaća milione dolara na ime državnog i lokalnog poreza, i ima podršku gradskih vlasti. Klinika je takođe do sada izdvojila milione dolara za troškove pravnih postupaka, kako bi se izborila sa naporima federalnih zvaničnika da je zatvore. Međutim, kako kaže suvlasnik Stiv Dianđelo, pokret za legalizaciju marihuane na nacionalnom nivou je počeo.

“Pravo pitanje je kako će ona biti legalizovana. Kako će ta nova industrija da izgleda i kako ćemo da je regulišemo”.

U Los Anđelesu su prodavnice marihuane veoma rasprostranjene, pa čak i pristalice kažu da su stvari izmakle kontroli. Obična glavobolja ili nesanica mogu da vam omoguće lekarski recept za medicinsku marihuanu, a u gradu postoji više od hiljadu neregulisanih prodavnica.

Član gradskog veća Bil Rosendal kaže da mu je marihuana pomogla dok se borio sa teškim oblikom raka. On podržava takozvani Predlog De (Proposition D), koji je jedna od tri mogućnosti na izborima u maju. Prema tom predlogu broj prodavnica u Los Anđelesu smanjio bi se na 135 i, prema Rozendalovim rečima, zaštitila i regulisala industrija, koja je njemu pomogla.

“Osećam se snažno. Osećam da je preda mnom dug život i želim da zahvalim medicinskoj marihuani što mi je to omogućila”.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da 70 odsto stanovnika Kalifornije podržava upotrebu marihuana u medicinske svrhe. Neznatna većina podržava punu legalizaciju, koja je sada na snazi u državama Vašington i Kolorado. Međutim, sve to je ilegalno prema federalnom zakonu.

Današnja marihuana ima jače dejstvo, zbog veće količine psihoaktivnog sastojka THC, kaže psiholog Stiv Freng, koji u Sijetlu koordinira federalne programe za prevenciju.

“Marihuana u današnje vreme nije marihuana koja je postojala kada sam ja išao u srednju školu i na fakultet. To je u osnovi bio običan meksički korov u kojem je, ako ste imali sreće, bilo 3 do 5 odsto marihuana sa THC-om”.

Neke od današnjih vrsta marihuane imaju 15 do 20 odsto THC-a, kao kod alkohola, nastaju problemi sa zloupotrebom i maloletnim korisnicima.

Ovde se međutim ne vodi rasprava o zabrani, podseća suvlasnik prodavnice marihuane Stiv Dianđelo.

“Više se ne postavlja pitanje da li će ili ne kanabis biti legalizovan. Nije više pitanje ni kada, jer mi se upravo nalazimo u tom trenutku”.

Dianđelo kaže da je jedino pitanje - KAKO će marihuana biti legalizovana. Za sada, cela zemlja čeka na odgovor federalnih zvaničnika.
XS
SM
MD
LG