Linkovi

Imigranti u Kaliforniji politički aktivni


Amerikanci azijskog i latinoameričkog porekla sada dominiraju u nekim od tih zajednica, što tera stanovnike da se politički aktiviraju

Američki gradovi privlače imigrante iz celog sveta i oni donose promene u svoje nove zajednice. U Kaliforniji, novopridošlice iz Azije i Latinske Amerike donele su medjunarodnu atmosferu u Dolinu San Gabrijel, istočno od Los Andjelesa.

Funkcioneri u Rouzmidu u Dolini San Gabrijel, pokušavaju da zatvore jednu radnju. U njoj se prodaje sveže zaklana živina – zajedno sa glavom i nogama - jer tako vole azijski imigranti. Neke komšije i lokalni zvaničnici tvrde i da se iz radnje širi smrad. Ali, to je sastavni deo kineske kulture, kao i mirišljavi štapići i ceremonijalni papir koji se sagoreva na pogrebnim ceremonijama, kaže jedna od vlasnica radnje, Dana Fu, Kineskinja iz Vijetnama.

„Ovde je mnogo Azijata i naša radnja, naše usluge, namenjeni su njima.“

Fu je mobilisala svoje pristalice i podnela tužbu protiv gradskog saveta. Strane su postigle poravnanje i rešavaju probleme. Imigranti dolaze u ovaj deo Kalifornije zbog poslovnih mogućnosti, dobrih škola i pristupačne cene stanovanja. Neki su se preselili iz prenatrpanog Čajna tauna u Los Andjelesu. Lili Čen, bivša gradonačelnica Monterej Parka, postala je 1984. prva Amerikanka kineskog porekla na čelu nekog američkog grada. Ona kaže da je nagli skok broja azijskih imigranata počeo pre više od 30 godina.

„Dolazili su iz Hongkonga i Tajvana, a kasnije i iz Vijetnama. Sada nam naravno više Kineza dolazi iz Kine.“

Los Anđeles je magnet i za latinoameričke imigrante i mnogi su se naselili u ovoj dolini. Misija u San Gabrijelu, koju su pre 241 godine osnovali španski misionari, nedeljom okuplja hispanske vernike. Političke stranke registruju te novodošle stanovnike kao birače. Senator Ed Ernandez, Amerikanac meksičkog porekla, zastupa mnoge latino i azijskoameričke birače.

„Moramo svima da obezbedimo moć. Svi gradjani ove nacije i države, moraju da shvate važnost glasanja.“

Ernandez ističe da se angažovao u politici kako bi imao glas u svojoj zajednici. Isto je učinila i Džudi Ču, još jedna bivša gradonačelnica Monterej parka, koja je sada prva Amerikanka kineskog porekla u kalifornijskom Kongresu. Ona kaže da imigranti moraju da prevaziđu prepreke da bi potpuno učestvovali u zajednici.

Ima toliko mnogo imigranata koji imaju jezičke prepreke ili jednostavno nisu obavešteni šta se događa i šta im je na raspolaganju da bi uspeli.“

Džudi Ču dodaje da je to razlog što se obraća biračima. Aktivista Vilijam Šu kaže da glas imigranata mora da se čuje.

Morate da imate svoje predstavnike, morate da učestvujete u političkom sistemu da bi vlada shvatila vaše potrebe.“

Šu dodaje da je politika proces uzimanja i davanja i da imigranti, učeći da žive zajedno sa drugim nacionalnim grupama, stiču glas u svojim novim zajednicama.
XS
SM
MD
LG