Linkovi

Prosveta Kalifornije u krizi


Hiljade nastavnika u Kaliforniji izgubile su posao. Zbog stednje će broj djaka u mnogim razredima biti povećan sa dvadeset na trideset.
Hiljade nastavnika u Kaliforniji izgubile su posao. Zbog stednje će broj djaka u mnogim razredima biti povećan sa dvadeset na trideset.

Ekonomska recesija pogodila je gotovo svaki segment američkog života, a ni prosveta nije ostala imuna na krizu. Finansiranje državnih škola smanjeno je dok se mnoge američke države suočavaju sa problemom svojih budžeta. Jedna od najteže pogodjenih država je Kalifornija, gde su hiljade nastavnika ostale bez posla.

Pismo od kojeg strepe nastavnici širom Kalifornije… Veronika Pelegrin ga je nedavno dobila u poštanskom sandučetu.

"Kada dobijete to pismo, vidite da više nemate zaposlenje, da vaše usluge više nisu potrebne, to je, najblaže rečeno, veoma razočaravajuće, i frustrirajuće.”

Pelegrin nije usamljeni slučaj. Šezdeset odsto nastavnika osnovne škole Maripoza-Nabi u Los Andjelesu dobilo je obaveštenje o otkazu. Salvador Rodrigez je direktor škole.

"Moramo da nastavimo da radimo i obezbedimo dobru školsku godinu uz sve te promene.”

Čak i sa smanjenim budžetom, Rodrigez je uspeo da obezbedi kompjutere svojim djacima, ali oni osećaju efekat krize. Direktor kaže da je obično jedan nastavnik podučavao 20 učenika. Do sledeće godine, očekuje blizu 30 djaka u učionici. Nastavnici kažu da veći broj djaka u razredima znači da će oni dobijati manje pažnje nastavnika pojedinačno, a to je posebno tačno u školi poput ove,gde postoji veliki broj dece imigranata, kojima engleski nije maternji jezik.

"Ko tu gubi? Deca” - ističe Rodrigez.

Džon Dejsi nalazi se na čelu Ujedinjenog školskog okruga Los Andjelesa, drugog najvećeg školskog sistema u SAD. On kaže da je u protekle dve godine okrug izgubio 10 do 12 odsto osoblja, od kojih polovinu čine nastavnici.

"Receija je imala ogroman uticaj na državni budžet i došlo je do velikog pada u našem finansiranju.”

Profesor Univerziteta Kalifornije, Džon Rodžers kaže da je recesija pogodila finansiranje obrazovnih programa širom zemlje.

"Prema nekim procenama, 160.000 nastavnika širom zemlje dobilo je otkaz ovog proleća.”

Rodžers kaže da je situacija u Kaliforniji još gora pošto se država već suočava sa budžetskim deficitom iz perioda pre recesije, a trošila je manje po učeniku od nacionalnog proseka. Osnovne i srednje škole u Kaliforniji dobijaju većinu sredstava od državne vlade. U pitanju je oko 40 odsto opšteg fonda Kalifornije. Predsednik Ujedinjenog sindikata prosvete Los Andjelesa, Ej Džej Dafi kaže da je suma koju škole dobijaju svake godine podložna kolebanju ekonomije.

"U protekle dve i po do tri godine izgubili smo 20 milijardi dolara koji su izdvajani za državne škole.”

Džon Dejsi očekuje nove promene ako se problem sa budžetom ne reši.

"Ukidamo sve bibliotekare, sve medicinske sestre. Moraćemo da zatvaramo i konsolidujemo škole.”

Većina okruga u Kaliforniji je skratila školsku godinu. Druge države širom zemlje takodje razmatraju smanjenje radnih dana za škole dok se suočavaju sa smanjenim finansijama za prosvetu.

XS
SM
MD
LG