Linkovi

Eutanazija legalna u Kaliforniji


Pristalice eutanazije protestuju u Sakramentu, u Kaliforniji
Pristalice eutanazije protestuju u Sakramentu, u Kaliforniji

Guverner Džeri Braun potpisao je zakon koji dozvoljava lekarima da prepišu smrtonosnu dozu lekova pacijentima sa neizlečivim bolestima.

Kalifornija je peta američka savezna država koja je legalizovala eutanaziju.

Guverner Džeri Braun potpisao je zakon koji dozvoljava lekarima da prepišu smrtonosnu dozu lekova pacijentima sa neizlečivim bolestima. Zakon važi samo za mentalno zdrave osobe, kojima nije ostalo više od šest meseci života.

Pristalice eutanazije navele su da će ta mera omogućiti teško obolelim pacijentima da dostojanstveno okončaju život. Protivnici, među kojima je i Katolička crkva, strahuju da bi mogao da bude izvršen pritisak na siromašne, starije i osobe sa invaliditetom da prerano okončaju život.

Džeri Braun, katolik koji je svojevremeno pohadjao školu za sveštenike, rekao je da se konsultovao sa mnogim ljudima o kontroverznom zakonu, među kojima su katolički biskup i Braunova dva lekara.

“Ne znam šta bih radio ako bih umirao dugo i bolno. Međutim, siguran sam da bi bilo pogodno razmotriti opcije koje daje ovaj zakon. I neću da lišavam druge tog prava“, napisao je u obrazloženju guverner Kalifornije, koji je lečen od raka kože i prostate.

Eutanazija je legalna još u saveznim državama Oregonu, Montani, Vašingtonu i Vermontu.

XS
SM
MD
LG