Linkovi

Dačić: Državne garancije koče Južni tok


Premijer Srbije u ostavci, Ivica Dačić na Biznis forumu na Kopaoniku, 4. mart 2014.
Premijer Srbije u ostavci, Ivica Dačić na Biznis forumu na Kopaoniku, 4. mart 2014.

Na Kopaoniku održan Biznis forum na kojem je premijer Srbije u ostavci, Ivica Dačić govorio o budućnosti srpske ekonomije i problemima vezanim za početak izgradnje gasovoda Južni tok.

Izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju odlaže problem obezbeđivanja državnih garancija za osnivački ulog u zajedničkom preduzeću Gasproma i Srbijagasa koje će graditi deonicu kroz Srbiju, izjavio je danas premijer Srbije u ostavci Ivica Dačić.

Na Biznis forumu na Kopaoniku Dačić je novinarima objasnio da se taj problem odlaže već dva, tri meseca i da zbog toga ne može da počne raspisivanje tendera za izvodjača radova i početak izgradnje gasovoda.

Problem nije političke prirode, rekao je Dačić i dodao da su potpredsenik Vlade Aleksandar Vučić i on razgovarali sa ruskim partnerima i da očekuje da će sve biti u redu.

A šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen je, učestvujući u radu Biznis foruma na Kopaoniku upozorio da Srbija više ne može da odlaže reforme jer država više nema fiskalnog manevarskog prostora za delovanje. Nova vlada bi trebalo da sprovede reforme da bi Srbija povratila lidersku ulogu u regionu, istakao je Verhejen i dodao da će od izbora koji se budu napravili zavisiti i kako će Srbija ući u EU.

Po njegovoj oceni brz završetak zakasnele reforme javnih i društvenih preduzeća nameće se kao jedini realan izbor, a sličan stav izneo je i predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović, koji smatra da je sređivanje javnih finansija u Srbiji preduslov da se izbegne kriza. On je na današnjem biznis forumu na Kopaoniku rekao da je Srbija od 2009. do 2013. vodila manje odgovornu fiskalnu politiku od drugih zemalja u regionu zbog čega sada to mora hitno da promeni i da sanira posledice.

Petrović je rekao i da očekuje da će deficit budžeta Srbije u 2014. godini biti osam odsto BDP-a, zbog čega je, po njegovom mišljenju, Srbiji neophodna ozbiljna fiskalna konsolidacija.
XS
SM
MD
LG