Linkovi

Burna nedelja na Kapitol Hilu


Novoizabrani potpredsednik SAD Majk Pens i lider senatske manjine Nensi Pelosi
Novoizabrani potpredsednik SAD Majk Pens i lider senatske manjine Nensi Pelosi

Predsednička tranzicija Donalda Trampa dominirala je poslednjim danom burne radne nedelje u Kongresu koji se vratio na posao posle predsedničkih izbora. Dok su republikanci, posle trijumfa na izborima, branili odluke novoizabranog predsednika u periodu tranzicije, demokrate traže put napred posle istorijskog gubitka na izborima.

Novoizabrani potpredsednik Majk Pens obilazi svoju staru teritoriju – Kapitol Hil. Očekuje se da će bivši kongresmen biti ključna spona izmedju predsednika Trampa i republikanaca u Kongresu, koji je ponovo zasedao ove nedelje.

“Vrlo sam samouveren – pun pouzdanja dok se krećemo ka inauguraciji i formiramo sjajan tim. Radeći u saradnji sa liderima u Predstavničkom domu i Senatu – obnovićemo našu vojsku i oživeti ekonomiju – ukratko – učinićemo Ameriku ponovo velikom.”

Pol Rajan, koji je ponovo izabran za predsedavajućeg Predstavničkog doma, izjavio je da je ova ambiciozna agenda još u ranoj fazi…

“Tek smo započeli period tranzicije tako da sada tek počinjemo da radimo sa novom administracijom na planiranju te tranzicije.”

Medjutim, prva kompletna nedelja tranzicije bila je usporena zbog unutrašnjih previranja, promena osoblja i kritika Trampovih imenovanja.

“Imenovanje Stiva Benona za glavnog stratega je alarmantni signal da novoizabrani predsednik Tramp ostaje predan viziji mržnje i podela koja je definisala njegovu kampanju”, izjavila je Nensi Pelosi, lider manjine u Predstavničkom domu.

To je tema koju je Pelosi navodno iznela u svom kasnijem sastanku sa Pensom, iako su u zajedničkom nastupu pred kamerama više govorili o pronalaženju zajedničkih tačaka.

“Imali smo direktan, otvoren razgovor o tome kako možemo da saradjujemo na infrastrukturi, pitanjima koja se odnose na brigu o deci i slično, posle razgovora koji sam prošle nedelje imala sa novoizabranim predsednikom”, kazala je Pelosi.

Medjutim, vodja manjine u Predstavničkom domu suočava se sa sopstvenim izazovima – njena liderska pozicija je ugrožena dok Demokratska partija pokušava da nadje nove načine da dopre do birača.

Berni Sanders
Berni Sanders

Dok se novoizabrani potpredsednik sastajao sa aktuelnim demokratskim liderima unutar Kapitola, čovek koga mnogi vide kao budućnost stranke okupio je svoje pristalice ispred Kongresa, da bi govorio o putu napred…

“Donald Tramp je pobedio iz raznih razloga – ali jedan od razloga zbog kojih je pobedio, po mom mišljanju, je i neuspeh Demokratske stranke koji mora da se ispravi”, poručio je senator iz Vermonta Berni Sanders.

Pristalice se nadaju da će Sanders moći da, sa svoje nove pozicije jednog od senatskih lidera, dopre do radničke klase.

"Mislim da možemo da ujedinimo ljude – ljude iz radničke klase koji su glasali za Donalda Trampa – da glasaju za demokratskog kandidata 2020”, izjavio je Džon Kim, pristalica Bernija Sandersa.

Sanders će svakako biti protivteža u naredne četiri godine Trampove administracije.

“Donald Tramp se neće suprotstaviti establišmentu – mi smo ti koji će to učiniti!”, poručio je senator.

XS
SM
MD
LG