Linkovi

Sukob studenata i policije u Mjanmaru


Policija je upotrebila pendreke kada su studenti koji traže reformu obrazovanja pokušali da probiju policijski kordon. Uhapšeno najmanje 32 učesnika protesta.

Danas je u Mjanmaru došlo do sukoba policije i učesnika studentskog protesta. Vlasti već više od nedelju dana ne dozvoljavaju aktivistima, koji traže reformu obrazovanja, da umarširaju u Jangon.

Policija je upotrebila pendreke kada su studenti pokušali da probiju policijski kordon. Vođa demonstranata Tiha Vin Tin je rekao za Glas Amerike da je uhapšeno najmanje 32 učesnika protesta.

Do sukoba je došlo samo nekoliko sati pošto je vođa studenata izjavio za Glas Amerike da su vlasti pristale da dozvole protestni marš ka Jangonu. Nije poznato šta se u međuvemenu desilo.

Nekoliko stotina studenata krenulo je prošlog meseca iz Mandalaja da od pretežno vojne vlade Mjanmara traži ukidanje novog zakona o reformi obrazovanja. Studenti tvrde da će zakon ograničiti akademske slobode i traže više sredstava za finansiranje obrazovanja kao i slobodu organizovanja profesora I studenata.

Vlasti su zapretile da će uhapsiti studente ako nastave marš uz obrazloženje da "ugrožavaju mir i stabilnost u zemlji".

Protesti su strogo zabranjeni u Mjanmaru, koji se oporavlja od decenijama oštre vojne diktature.

XS
SM
MD
LG