Linkovi

Burma okončala cenzuru štampe


In this photo provided by Olympictorch2014.com torch bearer Alexander Brylin, with other ice swimmers, swims with Olympic torch during the torch relay in the Amur River in Blagoveshchensk, Russia's Far East.

Vlada Burme je saopštila da neće više cenzurisati medijske kuće

Vlada Burme je saopštila da neće više cenzurisati medijske kuće odnosno da više neće zahtevati da se članci i prilozi pre objavljivanja podnose na razmatranje.

Saopštenje o ublaženju cenzure usledilo je nakon više decenija gušenja medijskih izveštaja i drugih oblika slobodnog izražavanja.

Burmansko Ministarstvo informacija, koje već dugo kontroliše štampu, danas je saopštilo da lokalne medijske kuće više neće imati obavezu da šalju svoje tekstove odboru za cenzuru radi odobrenja.

Medjutim, šef vladinog Odbora za praćenje i registraciju medija, Ting Šve, saopštio je da će novinari od sada morati da podnose svoje članke njegovoj agenciji posle objavljivanja da bi se ustanovilo da li je prekršen zakon o štampi.

Tint Šve nije rekao kakve su kazne predvidjene za takva kršenja niti je poznato da li će novi zakon dovesti do autocenzure.
XS
SM
MD
LG