Linkovi

Napredak u odnosima SAD i Burme


Vodja burmanske opozicije Aung San Su Ći na medjunarodnom aerodromu u Jangonu pred odlazak na turneju po SAD.
Vodja burmanske opozicije Aung San Su Ći na medjunarodnom aerodromu u Jangonu pred odlazak na turneju po SAD.

Poseta vodje burmanske opozicije Aung San Su Ći SAD odvija se u vreme dok Obamina administracija razmatra ublažavanje preostalih sankcija Burmi.

Vodja burmanske demokratije Aung San Su Ći ove nedelje je doputovala u Sjedinjene Države, što je njena tek druga poseta inostranstvu nakon što je veći deo protekle dve decenije provela u kućnom pritvoru. Boraveći u Sjedinjenim Državama, ona će posetiti Njujork, Vašington i centralne države Kentaki i Indijanu. Njena poseta se odvija u vreme dok Obamina administracija razmatra ublažavanje preostalih sankcija Burmi.

U toku prošle godine, Aung San Su Ći je prešla put od najslavnije disidentkinje Burme do članice parlamenta svoje zemlje. Program njenog boravka u SAD obuhvata i posetu Vašingtonu, gde će joj biti uručena Kongresna zlatna medalja, najveće civilno priznanje američkog Kongresa.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da puštanje Aung San Su Ći na slobodu 2010, posle decenija kućnog pritvora, kao i oslobadjanje stotina političkih zatvorenika označava izuzetan napredak ka okončanju represivne vojne uprave. Početkom 1990-ih, SAD su uvele sankcije Burmi posle odbijanja vojne hunte da preda vlast demokratski izabranom parlamentu, nasilnog gušenja gradjanskih protesta i drugih slučajeva kršenja ljudskih prava.

Predsednik Burme Tein Sein došao je na vlast prošle godine i sproveo reforme kako bi obezbedio ukidanje ekonomskih sankcija. Ali Tom Malinovski, direktor organizacije Hjuman Rajts Voč za Vašington, kaže da se Aung San Su Ći zalaže za oprezniji odgovor SAD.

“Ona podržava postepeno ukidanje sankcija, a to je i naš stav. Pitanje je kojim redom će se taj proces sprovoditi, i koristiti da motiviše dodatne reforme u Burmi.”

Neke restrikcije već su ublažene. Američka državna sekretarka Hilari Klinton nedavno je predvodila jednu poslovnu delegaciju u nameri da podstakne investicije u Burmu. U toku je uspostavljanje programa medjunarodne pomoći i obuke. Pa ipak, Malinovski smatra da SAD moraju da nastavljaju da vrše pritisak na vladu Burme da sprovede mirno pomirenje sa obespravljenim etničkim manjinama, oslobadjanje svih političkih zatvorenika a pre svega, uvodjenje stvarnih organičenja moći vojske.

Uopšte nije jasno da li će se vojska odreći snažne kontrole koju i dalje ima nad većinom aspekata života u Burmi. To je stvarni test i do sada još nismo videli da li će Burma položiti taj test.”

Malinovski dodaje da je poseta Aung San Su Ći SAD, koju prati veliki publicitet, korak u pravom smeru i nagoveštaj da politika podrške uz uslovljavanje - daje rezultate.
XS
SM
MD
LG