Linkovi

Nemiri u Burkini Faso


Pro-demokratski demonstranti u Burkini Faso
Pro-demokratski demonstranti u Burkini Faso

Ispred sedišta nacionalne televizije Burkine Faso danas je pucano iz vatrenog oružja kada su se hiljade demonstranata okupile na glavnom trgu prestonice kako bi apelovali na vojsku da preda ovlašćenja civilnim vlastima nakon ostavke dugogodišnjeg predsednika.

Kratak skup u Uagaduguu okončan je kada su opozicioni lideri krenuli na razgovore iza zatvorenih vrata sa vojnim liderima te zemlje.

U medjuvremenu, sitaucija je prerasla u nasilje kada su vojnici iz predsedničke garde ispalili hice ispred zgrade nacionalne televizije neposredno pošto je liderka opozicione stranke Sara Sereme stigla tamo u pratnji grupe sledbenika.

Vojnici su pucali u vazduh i nije izvešteno o povredama, ali je sa mesta incidenta navedeno da su vojnici možda preuzeli kontrolu nad tom zgradom.

Opozicioni lideri su saopštili da bi prenos vlasti u Burkini Faso trebalo da bude "demokratski prenost na civilne vlasti", a ne da ovlašćenja preuzme vojska.

27 godina na vlasti predsednika Bleiza Kompaorea okončano je u peteak pošto su demonstranti izvršili prepad na zgradu parlamenta u znak protesta zbog njegovog pokušaja da izmeni ustav što bi mu omogućilo da se kandiduje za još jedan mandat.

XS
SM
MD
LG