Linkovi

Srbija: Oštre reakcije na odluku Tribunala


Ante Gotovina (levo) i Mladen Markač zajedno u sudnici Tribunala
Ante Gotovina (levo) i Mladen Markač zajedno u sudnici Tribunala

Ogorčena zbog oslobađajuće presude hrvatskim generalima, Vlada Srbije na današnjoj sednici odlučila da odnose s Hagom svede na tehnički nivo

Odluka Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača izazvala je oštre reakcije - čak i liberalnijeg dela političke scene. Vlada je odlučila da odnose sa Hagom svede na tehnički nivo, a stranke desnice traže prekid procesa približavanja EU.

Današnja oslobađajuća presuda Tribunala u Hagu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču izazvala je buru protesta u Srbiji. Ogorčena zbog ovakve odluke Haškog suda Vlada Srbije je na današnjoj sednici odlučila da odnose s Hagom svede na tehnički nivo.

Vlada je na današnjoj sednici s dnevnog reda skinula sve tačke koje se odnose na dostavljanje dokumentacije Haškom sudu, a kako je objasnio ministar Rasim Ljajić, to ne znači da Srbija prekida saradnju sa Haškim tribunalom, već upravo svođenje te saradnje na tehnički nivo.

Ljajić, koji je i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, ocenio je da je posle današnje presude Haški tribunal izgubio svaki kredibilitet, a percepcija Tribunala u srpskoj javnosti biće još gora, smatra on:

"Kao što vidimo nema ni pravde za žrtve i njihove porodice, jer ovo što se danas dogodilo predstavlja samo dokaz selektivne pravde, a ona je vrlo često gora i od svake nepravde. Ispada da su ljudi ubijeni u operaciji Oluja, da su mnogi proterani – to niko ne spori, ali da za to niko nije odgovoran", rekao je Ljajić.

Reagovao je i sam premijer Ivica Dačić, koji je sastanak sa šefom Euleksa Gzavijeom de Marnjakom započeo ocenom da ovakva presuda potvrđuje tvrdnje onih koji kažu da Haški tribunal nije sud, već da ispunjava unapred zadate političke zadatke.

Za predsednika Srbije Tomislava Nikolića ovakva presuda u Hagu je politička, a ne pravna odluka, koja neće doprineti stabilizaciji situacije u regionu. Ovim će se otvoriti stare rane, a mali broj Srba koji je ostao da živi u Hrvatskoj, kako smatra Nikolić, staviće u poziciju krivaca nad kojima i dalje svako može nekažnjeno da sprovodi svoju pravdu.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukćević oslobađajuću presudu hrvatskim generalima ocenjuje kao skandaloznu, jer je njome, prema oceni Vukčevića, ugrožen princip kažnjivosti svih zločina.

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da je današnjom presudom doveden u pitanje i koncept udruženog zločinačkog poduhvata i istovremeno ostavljen prostor za pitanje šta je sa drugim presudama.

"Ova presuda ne donosi pravdu za žrtve, stavila je u drugi plan sve te masovne zločine koji su se dogodili. I bojim se da će sada i međunarodnim i domaćim nevladinim organizacijama biti jako teško da vrše pritisak na pravosuđe da procesuira sve zločine. Ovom presudom je koncept udruženog zajedničkog poduhvata potpuno srušen", naglasila je Kandić.

U Banjaluci se, posle današnje presude oglasio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenom da je ovo je ponižavajuća odluka za sve žrtve, za sve Srbe, koji više ne mogu imati poverenje u Haški tribunal.

"Sud koji je pre samo izvesnog vremena doneo odluku o krivici o udruženom zločinačkom poduhvatu na bazi činjenica, taj isti sud u drugom postupku oslobađa odgovornosti, govoreći da je to politički sud i da nije nikakav sud pravde. I da je to sud skrojen da bi napravio samo krivicu za Srbe. I mi se ne smemo pomiriti sa tom činjenicom", zaključio je Dodik.

Na današnju odluku suda u Hagu reagovale su i gotovo sve stranke u Srbiji. Uz ocenu da je to veliki korak unazad, LDP ističe da oslobađajuća presuda hrvatskim generalima stvara osećaj duboke nepravde, pojačava strasti i, umesto zatvaranja strašnog poglavlja devedesetih, ponovo otvara prostor za jačanje nacionalizama i jednostranih interpretacija krivice.

Za SRS presuda je još jedan dokaz da je taj sud antisrpska tvorevina i da je nelegalno formiran samo da bi osuđivao Srbe, dok u DSS-u ocenjuju da je današnja odluka Tribunala sramna i predstavlja potpuni moralni i pravni slom "ovog nazovi suda", kao i da bi Srbija trebalo da pred UN pokrene raspravu o radu Tribunala.
XS
SM
MD
LG