Linkovi

Pol Bejti - prvi Amerikanac dobitnik Bukerove nagrade


Pol Bejti dobitnik je ovogodišnje Bukerove nagrade za roman "The Sellout"
Pol Bejti dobitnik je ovogodišnje Bukerove nagrade za roman "The Sellout"

Pol Bejti postao je prvi američki književnik koji je osvojio prestižnu Bukerovu nagradu, za satirični roman “The Sellout”, koji se bavi rasnim odnosima u Sjedinjenim Državama. Nagrada Man Buker osnovana 1969. je pre dve godine proširena da bi uključila sve autore na engleskom jeziku.

Pol Bejti osvojio je nagradu Man Buker, vrednu 61.000 dolara, koja je prethodno bila namenjena samo piscima iz Britanije, Irske i Komonvelta – grupe zemalja koje su nekada bile deo Britanske imperije.

"Zbog čega je važno što je ovogodišnji dobitnik Amerikanac? Ne zbog toga što je došao red na nekoga, već zato što to pokazuje da ova nagrada ima globalni domašaj i da smo spremni da prihvatimo svaku knjigu napisanu na engleskom jeziku i objavljenu u ovoj zemlji, i to je bio jedini kriterijum”, izjavila je istoričarka Amanda Forman, predsednica žirija. Ona je dodala da knjiga “uranja u samo srce savremenog američkog društva sa potpuno divljim humorom i mudrošću.”

Bejti priznaje da će nekim čitaocima možda teško “pasti” njegov roman..

"Razgovarao sam sa jednim piscem koji je rekao: “Čekam knjigu koja će obuhvatiti sve što čini Ameriku, sve rase, sve uzraste.” Odgovorio sam – ja ne mislim tako, samo nam je potrebna veća polica, gde svako može da ispriča pojedinačne priče, to je za mene važno – neke od tih priča će da protivreče jedna drugoj, neke će biti u sukobu, neke će se slagati. Što se mene tiče – važnija je demografija, važno je imati hrabrost da kažete – znate šta, meni se ovo svidja i ne zanima me šta bilo ko drugi misli o tome.”

Radnja Bejtijevog romana smeštena je u predgradje Los Andjelesa nazvano Dikens, medju čijim žiteljima je poslednji preživeli glumac iz TV serije Little Rascals, i narator knjige Bonbon, Afroamerikanac kome se pred američkim Vrhovnim sudom sudi zbog pokušaja da ponovo uvede ropstvo i rasnu segregaciju.

U najužem izboru za Bukerovu nagradu ove godine su bili roman “Ajlin” Otese Mošfeg, studija karaktera stanovnika jednog malog američkog grada; zatim škotska priča o ubistvu “Njegov krvavi projekat” Grejema Makre Burneta; roman Debre Levi o traumatičnom odnosu jedne majke i ćerke “Vruće mleko” i All That Man Is, priča o muškom identitetu u rasparčanoj Evropi Dejvida Saloja, britanskog književnika rodjenog u Kanadi.

XS
SM
MD
LG