Linkovi

Pobede proruskih kandidata u Bugarskoj i Moldaviji


Rumen Radev, novoizabrani predsednik Bugarske
Rumen Radev, novoizabrani predsednik Bugarske

Birači u najsiromašnijoj evropskoj zemlji - Moldaviji, baš kao i u najsiromašnijoj članici Evropske unije - Bugarskoj, izabrali su šefove države bliske Rusiji na jučerašnjim predsedničkim izborima.

U Bugarskoj, general Rumen Radev, nekadašnji komandir ratnog vazduhoplovstva, koji želi da ukine sankcije uvedene Rusiji od strane Evropske unije, a kojeg podržavaju socijalisti ubedljivo je pobedio kandidatkinju vladajuće partije desnog centra GERB Cecku Cačevu, osvojivši 59 odsto glasova naspram 36, koliko je dobila njegova rivalka, inače aktuelna predsednica skupštine. Premijer Bojko Borisov podneo je ostavku posle poraza.

U Moldaviji, okoreli pro-ruski lider Igor Dodon, koji je u prošlosti pretio da će pocepati sporazum o asocijaciji sa Evropskom unijom, u korist trgovinskog sporazuma sa Rusijom, trijumfovao je sa manjom razlikom.

Prema podacima Centralne izborne komisije Moldavije, u drugom krugu glasanja, Dodon je osvojio 52 odsto podrške birača naspram 48 odsto, koliko je dobila njegova proevropska rivalka Maja Sandu.

I dok je predsednički položaj u obe zemlje uglavnom ceremonijalna funkcija, izbor kandidata koji se zalažu za tešnje veze s Rusijom svakako je značajan, smatra Viktor Mizin, politički analitičar Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose.

XS
SM
MD
LG