Linkovi

Vujanović: Crna Gora geostrateški važna za NATO


Budva, Crna Gora
Budva, Crna Gora

Crna Gora ima važnu geostratešku poziciju da bude dio NATO-a, rekao je danas crnogorski predsjednik Filip Vujanović, otvarajući Konferenciju načelnika generalštabova zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje (A-5)u Budvi.

Vujanović je kazao da ulazak Crne Gore u NATO ne doživljava samo kao potvrdu njenih uspjeha u dostignuću standarda Alijanse, već i kao novi snažan doprinos stabilnosti našeg regiona i podstrek drugim državama regiona da ubrzaju i intenziviraju aktivnosti za članstvo u NATO.

On je ocijenio da je skup načelnika generalštabova prilika da se uputi poruka, odnosno “da se ohrabri članstvo Crne Gore u NATO zbog potreba države i regiona, ali i zbog potreba NATO".

“Vjerujemo da je naše djelovanje u okviru Partnerstva za mir potvrdilo ozbiljnost Crne Gore kao partnera i ubijeđeni smo da je ostvarenje standarda dobra ulaznica za ulazak u NATO. Vjerujemo da je i efekat našeg učešće u mirovnim misijama jednako vrijedna preporuka za naše članstvo u NATO”, kazao je Vujanović.

On je podsjetio da je Crna Gora postala dio Partnerstva za mir 2006. godine, i da nakon osam godina očekuje da dobije poziv na Samitu NATO u Velsu i počne proces ratifikacije protokola i bude članica NATO.

On smatra da je i za NATO važno da sačuva tempo dobre dinamike proširenja.

“Ubijeđen sam da Crna Gora, kao jedina država na prostoru Jadrana, nakon što su Hrvatska i Albanija postale članice NATO, dobija na svojoj vrijednosti za članstvo u NATO”, kazao je Vujanović.

On je naglasio da je Crna Gora ponosna na to da sa prijateljima susjedima nema otvorenih pitanja, da postoji širok prostor za saradnju i da se to u interesu zajedničkih potreba maksimalno afirmiše.

Crnogorski predsjednik je poručio da nema prosperiteta bez bezbjednosti, da na kriznim područjima nema očuvanja mira i demokratije bez zajedničkog djelovanja.


Za razliku od Vujanovića, ostali učesnici skupa nisu bile eksplicitni kada je u pitanju članstvo Crne Gore u NATO-u. Označavajući region na kome djeluju države potpisnice Američko-jadranske povelje “izvoznikom bezbjednosti”, zamjenik komendanta US EUCOM viceadmiral Čarls Martogli istakao je da je nastavljen proces regionalne integracije članica A5 i njihovih partnera.

On se nada da će rezultati aktivnosti članica A5 unaprijediti bezbjednost na Balkanu, ali i širom svijeta.
XS
SM
MD
LG