Linkovi

Poruke i teme samita u Budvi


Neke od tema regionalnog samita bila su prava crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu, kao i pitanje da li Albanija planira izgradnju nuklearne elektrane na granici sa Crnom Gorom.

Iako je na Samitu predsjednika država regiona u Budvi ocijenjeno da regionalna saradnja treba da bude prioritet svih, a raznolikost zemalja prednost, na konferenciji za novinare nakon njegovog završetka, dominirale su neke druge teme.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović kazao je na Samitu predsjednika država regiona koji je održan u Budvi da očekuje da crnogorska nacionalna zajednica bude priznata na Kosovu.

"Nacionalna zajednica Crnogoraca na Kosovu biće priznata u Ustavu Kosova, u imaće i autentične predstavnike u kosovskim institucijama. Nakon toga, a verujem da će se to desiti u najskorije vreme, doći će do razmjene ambasadora", kazao je Vujanović novinarima u Budvi.

Vujanović je rekao da između Crne Gore i Kosova nema otvorenih pitanja, i da se uskoro može očekivati potpisivanje sporazuma o granici.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je kazala da je pitanje statusa Crnogoraca na Kosovu ušlo u skupštinsku proceduru, ocjenjujući da će ta tema biti riješena ubrzo.

"Taj proces je pri kraju i očekujem da odmah nakon toga dođe i do razmjene ambasadora", kazala je.

Na skupu u Budvi su pored Vujanovića, učestovali predsjednici Makedonije, Albanije i Kosova, Đorđe Ivanov, Bujar Nišani i Atifete Jahjaga. Ranije je saopšteno iz Beograda da sastanku u Budvi neće prisustvovati predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Crnogorski predsjednik rekao je da je sa Nikolićem razgovarao o razlozima njegovog nedolaska:

‘Ubijeđen sam da je, kao što mi je i saopštio predsjednik Nikolić, tokom pripreme za ovaj Samit postojala njegova dobra namjera da dođe. On je objasnio razloge zbog kojih nije došao, ali ja se nadam da će naredni Samit imati za učesnika i Srbiju’.

Jahjaga je dodala:

‘Put i Kosova i Srbije i svih zemalja regiona vodi ka Evropskoj uniji. Taj put ćemo preći brže samo ukoliko jedni drugima udemo pomagali, a ne ako se međusobno osporavamo’.

Jedna od tema, prilično zastupljenih u crnogorskim medijima, jeste moguća izgradnja nuklearne elektrane u Albaniji, na granici sa Crnom Gorom. Tim povodom, predsjednik Albanije Bujar Nišani je rekao:

‘U Albaniji nijednom nije postojao konkretan projekat izgradnje nuklearne elektrane. Za nas u Albaniji prioritet je čista, obnovljiva energija i pokušavamo se fokusirati na energiju koju ćemo dobijati od vodnih resursa. Albanija ima veoma značajne i važne vodne potencijale’.

U protekle dvije godine u Albaniji je odobreno oko 400 projekata izgradnje malih hidrocentrala, a ta dimenzija proizvodnje energije, treba da se proširi i na region, zaključio je Nišani.
XS
SM
MD
LG