Linkovi

CG: Odron blokirao saobraćaj


Rwanda Rio 2016
Rwanda Rio 2016

Već treći dan, ulaz u Budvu iz pravca Podgorice i Bara, blokiran je zbog odrona nekoliko stotina kubika zemlje i kamenja.

U gradu koji turistički radnici nazivaju prijestonicom crnogorskog turizma, formirale su se ogromne kolone vozila koje čekaju da se prolaz raščisti

Ni danas nije moguće ući u najveći primorski grad u Crnoj Gori. Na glavnu magistralu na jedinom ulazu u Budvu iz pravca Podgorice i Bara, u ponedjeljak oko podne, obrušilo se nekoliko stotina kubika stijenja, kamenja i zemljišta, a prijete i novi odroni.

U međuvremenu, jedna kolovozna traka je pročišćena, a danas oko podne saobraćaj je ponovo obustavljen jer je počelo miniranje obrušenih stijena. Sa obje strane su se stvorile kilometarske kolone.

Kako je saopšteno iz Direkcije za saobraćaj, naizmjenično će se saobraćati jednom kolovoznom trakom, a tako će biti još nekoliko dana dok se ne očiste obje.

Radovi na uklanjanju stijena, kamenja i zemlje odvijaju se usporeno i nije poznato kada će sve biti raščišćeno. Kada se obavlja utovar stijena, kamenja i zemlje saobraćaj na ulazu u Budvu se potpuno zatvara.

AMSCG je saopštio da vozači mogu saobraćati alternativnim putevima Podgorica-Cetinje-Njeguši-Kotor-Budva i magistralnim putem Podgorica-Nikšić-Vilusi-Grahovo-Lipci.

Nepovoljan geološki sastav, veliko kolebanje temperature vazduha i obilna kiša doveli su do odrona, smatraju stručnjaci. U svemu, glavnu krivicu ipak ima ljudski faktor.

Odron se dogodio na samo pedesetak metara od placa firme “Global Montenegro”, koju je osnovao premijer Milo Đukanović sa Vukom Rajkovićem.

Riječ je o kompleksu od dva hektara na brdu Košljun, gdje je predviđena gradnja turističkog naselja. Na toj i susjednim parcelama, koje se nalaze na nestabilnom terenu, urbanisti su ucrtali zgrade za tržište i apartmane, čak i soliter od devet spratova.

XS
SM
MD
LG