Linkovi

EK stoji iza preporuka


EK stoji iza preporuka
EK stoji iza preporuka

Komentarišući spekulacije po kojima pojedine evropske zemlje namjeravaju spriječiti proglašenje Srbije evropskim kandidatom na skorom decembarskom samitu evropskih lidera, danas je u Evropskoj komisiji naglašeno - Komisija stoji iza svoga prijedloga i učiniće sve kako bi uvjerila 27 evropskih članica da je Srbija zasluženo došla do tačke kada treba i zvanično postati kandidat za evropsko članstvo.

Danas su novinari od evropskih zvaničnika tražili komentar pisanja štampe koja navodi njemačko-francusku prepisku o budućnosti proširenja EU - tačnije, o sporazumu Pariza i Berlina da ne podrže prijedlog Komisije o davanju datuma Crnoj Gori za početak pregovora i statusa kandidata Srbiji na nedavnom samitu evropskih lidera gdje će se raspravljati o budućnosti proširenja.

"Prije svega, nije nam namjera da komentarišemo pozicije pojedinih država, ali mogu ponoviti - Komisija je veoma, veoma jasno u godišnjem izvještaju o napretku iskazala preporuku i mišljenje o Srbiji, objavljeno 12. oktobra ove godine. Dakle, Evropska komisija je preporučila davanje kandidatskog statusa Srbiji, uz ponovno uspostavljanje dijaloga Beograda i Prištine. Što se tiče Crne Gore, preporučili smo početak pregovora i to jasno naglasili u svijim preporukama.

Naravno, do država članica EU je da to odobre, ali mislim da imamo još nekoliko sedmica do decembarskog samita gdje se o ovome može razgovarati i što nam daje dovoljno vremena za diskuiju, analizu i traženje konsenzusa medju evropskim članicama. Komesar File je opredjeljen principu dvostruke kredibilnosti- ponavlja da je to do obje strane - države koja želi postati kandidat, da ispuni svoje direktne obaveze i, na drugoj strani, tu je i kredibilitet EU, Komisije i država članica da ispune naša obećanja tim državama. S tim u vezi komesar File ima veoma intenzivan kontakt sa državama članicama - na primjer, juče je bio u holandskom parlamentu, razgovarajući, pojašnjavajući našu strategiju i poziciju tako da se nadamo da će do narednog samita biti pomaka i da će se držati naših preporuka”, istakao je portparol komesara za proširenje, Štefana Fulea, Peter Stano.

Upitan da li evropska strana posjeduje instrumente kojima bi provjerila da li Srbija ispunjava od nje tražene uslove, prije svega obnavljanje dijaloga sa Prištinom i primjenu onoga što je dogovoreno, evropski zvaničnik pojašnjava:

Prije svega, Srbiji nije postavljen niti jedan preduslov - riječ je o prioritetu, a ne o dodatnom preduslovu. Ključnom prioritetu - obnove dijaloga sa Kosovom - neću reći ništa novo - treba da vidimo napredak, i to što je prije moguće, napredak na obje strane. To će, konačno, biti dobro za Srbiju kako bi se mogla kretati naprijed prema kandidatskom status i započeti pregovore o prijemu”, zaključuje Stano.

XS
SM
MD
LG