Linkovi

Kongresmen Tarner za širenje NATO-a


Briselski forum
Briselski forum

Tokom poslednjeg dana devetog Briselskog foruma, američki kongresmen Majkl Tarner, član odbora za oružane snage u američkom Predstavničkom domu, izneo je potencijalne odgovore na rusku aneksiju Krima.

Briselski forum je godišnji sastanak na visokom nivou najuticajnijih američkih, evropskih i globalnih političara, lidera korporacija i intelektualaca u cilju bavljenja pitanjima vezanim za važne izazove sa kojima su suočene obe strane Atlantika. Na to sastanku učestvuje preko 50 zemalja koje predstavloja više od 400 učesnika:

Tokom finalnog dana devetog Briselskog foruma, američki kongresmen Majkl Tarner, član odbora za oružane snage u američkom Predstavničkom domu, izneo je predloge za odgovor na rusku aneksiju Krima.

„Mislim da bi veoma primeren odgovor bio da se Gruziji da Akcioni plan za članstvo u NATO-u i da se izvrši puni diplomatski pritisak u cilju rešavanja konflikta izmedju Makedonije i Grčke, da se potom osvrnemo na Dejton II i rešimo ustavna pitanja Bosne i Hercegovine te ponudimo članstvo Crnoj Gori.“, istakao je kongresmen Tarner i dodao:

„To su odgovori koji bi naveli Putina da vidi svet drugačijim od onog koji želi. Smatram da bi to trebalo da budu posledice njegovih akcija.“

Tarner je to izjavio na Briselskom forumu, godišnjoj konferenciji o transatlanskim odnosima u organizaciji Nemačkog Maršalovog fonda iz Sjedinjenih Država, a prisustvovali su mu šefovi država, funkcioneri institucija EU i država članica te američki funkcioneri, kongresni predstavnici, parlamentarci i akademici.

General Filip Bridlav, vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi istakao je kako nema sumnje da je Rusija već neko vreme anticipirala akciju na Krimu i dodao:

„Verujem da je deo plana bio da se kreira strategijska dvosmislenost.“

Geral Bridlav je time mislio na brojne ruske vojnike na Krimu koji nisu bili u uniformama. Na istoj sedinici, premijer Crne Gore, Milo Djukanović rekao je da je njegova zemlja predana budućnosti u okvirima EU i NATO-a.

„Crna Gora je veoma spremna, ne samo da koristi beneficije NATO-a, već i da preuzme odgovornost za bezbednost“, istakao je Djukanović.

Na kasnijoj sednici Gite Lilelund Beh, direktorka odnosa sa javnošću u kompaniji Advajs i bivša ministarka odbrane Danske istakla je da „Vojska ne misli o sebi samo kao o 'tvrdoj' sili već se bavi i razvojem i diplomatijom.“

General Džon Alen, saradnik za inostranu politiku u Brukings instituciji i bivši komandant savezničkih snaga u Avganistanu složio se da upotreba tvrde sile sama za sebe nije održiva.

„Primena mekane sile uklanja neprijatelja sa bojnog polja i smanjuje potrebu za tvrdom silom.“, istakao je Alen.

Na finalnoj sednici o globalnim tranzicijama, švedski ministar inostranih pslova, Karl Bilt, istakao je da su se svet i izazovi sa kojima je suočen radikalno promenili u poslednjih 25 godina:

„Najveći izazov tiče se medjusobne povezanosti zemalja sveta, dok će borba oko sajber prostora biti kritična“, rekao je Bilt i dodao:

„Ove nedelje smo videli borbu za kontrolu nad Kirmom i borbu za kontrolu nad Tviterom. Koja od tih borbi će biti važnija u dugoročnom smislu?“
XS
SM
MD
LG