Linkovi

Plan o objedinjavanju evrozone


Za koji dan će biti objavljen plan evropske vlade o političkom objedinjavanju članica euro-zone, koje u Briselu smatraju neizbježnim za opstanak eura,

Kako je najavio predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, za koji dan će biti objavljen plan evropske vlade o političkom objedinjavanju euro-zone, koje u Briselu smatraju neizbježnim za opstanak eura, ali i šire. Toj "Uniji unutar Unije" moći će se pridružiti i članice koje nisu prihvatile zajedničku valutu, pod uslovom da pristanu na novi, snažan sistem supervizije nacionalne monetarne politike...

Evropska komisija se konačno pokrenula u namjeri da objedini i osnaži kontrolu nad bankarskim sektorom euro-zone, uz otvorena vrata ostalim članicama EU da, ako to žele, budu dio onoga što se sada naziva "novi evropski bankarski sistem". Ideja, koju je objelodanio predsjednik Evropske komisije, Manuel Barozo, a koja će zvanično biti prezentovana 12 septembra, je u suštini jednostavna - Evropska centralna banka bi bila ključna institucija zajedničke supervizije banaka.

Uspostavljanje te svojevrsne bankarske unije je dobilo generalno zeleno svjetlo na junskom skupu šefova država ili vlada EU, ali od tada do danas nije bilo konkretnih pomaka u njenoj realizaciji - uz još uvijek otvoreno pitanje kako taj potez usaglasiti sa nacionalnim zakonodavstvima sa jedne i Lisabonskim sporazumom sa druge strane, ponešto od buduće konstrukcije supervizije banaka se naslućuje.

"To znači da treba uspostaviti superviziju nad više od 6 hiljada banaka u euro-zoni putem jedinstvenog mehanizma supervizije. Mislimo da je to važno za kredibilnost sistema, vidjeli smo kako se preko noći pojavljuju tzv nesistemske banke i predstavljaju rizik. U tom kontekstu, Evropska centralna banka treba da dobije svu mogućnost supervizije, kada je riječ o finansijskoj stabilnosti. U tom sistemu će, naravno, nacinalne vlade i dalje imati svoju ulogu - na primjer da na terenu provode u djelo odluke u vezi sa finansijskom stabilnošću", kaže portparol Evropske komisije, Stefan De Rink.

Naredni korak, koji se planira prezentovati sredinom naredne godine, bila bi uspostava evropskog fonda i sistema dovodjenja u red poslovanja "problematičnih banaka, sistema koji, za sada, ostaje u rukama nacionalnih vlasti. Sa druge strane, jednom kada cijeli sistem bankarske unije bude funkcionalan, neće biti zatvoren, ograničen samo na euro-zonu, koja mu je, prirodno, najveći prioritet...

"Novi mehanizam će, naravno, pokrivati 17 članica euro-zone, ali će osigurati i komunikaciju sa članicama Unije koje nisu u euro-zoni...", navodi portparolka Evropske komisije, Pia Arenkilde Hansen.

Medjutim, već sada je jasno da stvari neće ići pretjerano glatko - tako u Njemačkoj, koja u euro-zoni ima nesumnjiv ključni uticaj, kancelarka Merkel se već suočava sa protivljenjem prvih ljudi nacionalnih banaka planu da se više vlasti prepusti Evropskoj centralnoj banci. Takav potez se ocjenjuje kao " konflikt interesa", što je, naročito u vrijeme krize, na finansijskom, a potom i političkom planu, postala evropska svakodnevnica.
XS
SM
MD
LG