Linkovi

Odložena odluka o pomoći Grčkoj


Opšti je utisak, medjutim, da Grčkoj više ništa ne stoji na putu prijema nove rate evropske i medjunarodne finansijske podrške.

Iako danas nisu donijeli odluku o nastavku finansijske podrške posrnuloj grčkoj državi, ministri finansija euro-zone su pozdravili posljednje odluke parlamenta u Atini o novim rezovima u budžetu, najavljujući da će novi, vanredni skup prvih ljudi evropskih finansija, planiran za naredni utorak, imati za ključnu temu pomoć Grčkoj.

Opšti je utisak da Grčkoj više ništa ne stoji na putu prijema nove rate evropske i medjunarodne finansijske podrške u visini od 31,5 milijardi eura. Vrata su otvorena posljednjim glasanjem grčkog parlamenta tokom vikenda, što je ministrima euro-zone dalo razloga za optimizam:

"Grčka je preduzela više koraka i narednih dana ćemmo naći rješenje- ne kako bi zemlja izbjegla bankrot, jer to nikada nije ni bilo pitanje, već da osiguramo da Grčka narednih godina opet bude u stanju da nadje svoj put do finansijskog tržišta...", kaže luksemburški ministar finansija Luk Friden.

"Euro-grupa sa zadovoljstvom konstatuje da je Grčka razvila i primjenila nove instrumente prije naredne rate finansijske podrške. Pozivamo Grčku da primjeni još nnekoliko preostalih koraka što bi nam omogućlo brzo zaključenje ovog pitanja", poručio je predsjednik euro-grupe Žan-Klod Junker.

"MMF snažno pozdravlja odluke grčkog parlamenta od 7. i 11. novembra. Zakon o bužetu od 800 stranica traži da se podrobno pregleda kako bi smo bili sigurni da su sve potrebne radnje u stvarnosti i preduzete…”, ističe Kristin Lagard, predsjednica Medjunarodnog monetarnog fonda.

Vrijeme je da se prestane na Grčku gledati kao na izgubljenu priču, uvjeren je prvi čovjek Evropske komisije zadužen za finansije, Oli Ren.

"Grčka je već od 2010. uspjela da popravi svoj strukturni balans, na manje od 13 posto bruto-nacionalnog dohotka - to će se povećavati dodatnim mjerama planiranim za narednu i 2014. godinu i nadam se da su svi koji nisu vjerovali da grčki program ima potencijal da ponovo uspostavi finansijsku stabilnost - sada ušutkani. Kada je riječ o strukturnim reformama, vrijeme je da se prestane sa tvrdnjama da nije bilo progresa. Takvo shvatanje je štetno, nepošteno i, jednostavno, pogrešno", tvrdi Ren.

Vjeruje se da bi odluka o slanju svježeg novca Grčkoj trebala da bude donijeta na narednom, vanrednom okupljanju euro-grupe, planiranom za 20. novembar, kada bi se Grčkoj mogle dati i dvije dodatne godine da svoj javni dug sa sadašnjih gotovo 180, smanji na 120 posto bruto-nacionalnog dohotka.
XS
SM
MD
LG