Linkovi

Britanija i dalje deo EU ili ne?


Kako će izgledati Evropa u skoroj budućnosti, hoće li to biti skup država sa ili bez učešća Velike Britanije, jedne od ključnih članica Unije i druge po veličini evropske ekonomije?

Odgovore na pitanja o učešću Velike Britanije u EU mogao bi već da pruži februarski evropski samit, na kojem bi trebalo postići konačni sporazum sa vladom u Londonu oko njenih zahtjeva za promjenama unutar same Unije. Do tada, i danas je to potvrdjeno u Briselu, još uvijek ništa nije dogovoreno, ali na svim stranama postoji snažna želja da se Velika Britanija zadrži unutar evropske porodice.

Velika Britanija je ove godine nametnula sebi i ostatku EU pitanje - Kako dalje?

London navodi nekoliko razloga za promjene koje bi Britance uvjerile da im je bolje ostati nego otići iz evropskog društva.

Žele, prije svega, da se zaustavi političko ujedinjavanje Evrope, žele dobiti mogućnost da strani radnici prvih šest mjeseci po dolasku nemaju pravo da odmah traže sve beneficije kakve imaju Britanci, zatim da nacionalni parlamenti imaju više prava u odnosu na Brisel, da, ako im to ikada odgovara, blokiraju evropske zakone i, konačno, žele da se prepozna kako evro nije jedina evropske valuta. Takođe, žele da zemlje koje su van evrozone ne budu u lošijem položaju od onih koje evro koriste kao nacionalnu valutu, da ih ne pogadja finansijska unija kao i da ne učestvuju u finansijskom spašavanju članica evrozone.

Ozbiljni pregovori o tome na evropskom vrhu su započeli na posljednjem, decembarskom samitu.

"Pomislite na prijetnje terorizma, nesigurnosti, situaciju na granicama kakvu je stvorila Rusija u Ukrajini, nestabilnost na Bliskom Istoku, teroriste...ja mislim da je bolje da ostanemo zajedno sa našim saveznicima i partnerima u reformisanoj Evropi, ali moramo i sprovesti reforme kako bi to bilo moguće. Zato su ovi pregovori još važniji - oni su od vitalne važnosti za budućnost Britanije, ali i Evrope", rekao je britanski premijer, Dejvid Kameron.

Premijer Holandije, predsedavajuće Evropskom unijom, Mark Rute je izneo stav članica.

"Svih preostalih 27 evropskih članica žele da Britanija ostane u EU, mislim da to želi i britanski premijer, ali, naravno, ovo je veoma osjetljivo pitanje o kojem ćemo razgovarati narednih sedmica pred februarski samit. Mislim da je moguće naći rješenje, ali predstoji još mnogo posla", ističe Rute.

Evropska komisija tvrdi da po ovom pitanju ne želi kompromis, već rješenje. Prvog septembra je formirana radna grupa za njegovo traženje, koja direktno odgovora predsjedniku Evropske komisije. Za sada je jasno da još uvijek ništa nije definitivno dogovoreno.

"Ovo je vrlo jedinstvena situacija. Prvi put u istoriji EU država članica organizuje referendum o ostanku ili napuštanju Unije. Očekivanja su da je moguće u februaru postići sporazum. Lideri žele da rješe ovo pitanje, ali za to treba vrijemena. Imamo samo još par sedmica i još teških pitanja na koja treba naći odgovore. Ne mogu da predvidim, ali jaka je politička volja da se to riješi. Vidjećemo", kaže šef radne grupe Evropske komisije za britanski referendum, Džonatan Faul.

Britanci još nisu odredili tačan datum za održavanje referenduma, a vjeruje se da bi on mogao biti održan krajem ove ili početkom naredne godine. Kakav god bude njegov ishod, značiće korjenitu promjenu slike o EU.

Ukoliko Britanija ostane u evropskom društvu značiće da je London uspio u namjeri da Uniju prilagodi vlastitim potrebama, što će u mnogim tačkama mogućeg sporazuma značiti i nove uslove i za ostatak država članica. Ukoliko se Britanci odluče za odlazak, strahuju mnogi, otvoriće Pandorinu kutiju čiji sadržaj bi mogao biti poguban ne samo po ostrvsku zemlju, već i po ostatak evropskog skupa država.

XS
SM
MD
LG