Linkovi

EU radi na uspostavljanju veće budžetske discipline


U Briselu je održan prvi u nizu sastanaka radne grupe za ekonomsko upravljanje, tela sazvanog na zahtev predsednika Evropskog saveta, Hermana Van Rompuja, sa zadatkom da nadje svima prihvatljiv način poboljšanja finansijske kontrole i mehanizama koji će članice EU navesti na veću budžetsku disciplinu. Preduzet je i prvi korak - usaglašeni su osnovni principi iza kojih stoje sve članice.

Medjutim, bez obzira što će predsjednik Evropskog saveta, nakon skupa iskazati zadovoljstvo stepenom medjusobnog razumjevanja, čini se da ključne razlike još nisu ni dotaknute - tako prijedlog mjera Evropske komisije, koje podržava i produbljuje zvanični Berlin, a koje predvidjaju da članice euro-zone imaju mogućnost kontrole nacrta budžeta bilo koje od članica prije nego što se on nadje na glasanju pred nacionalnim parlamentom, ima već oštro odbijanje:

"Vrlo sam jasan da, kada je riječ o nacionalnom budžetu, tada prvi koji o tome moraju biti upoznati su izabrani članovi britanskog parlamenta i nema nikakvog načina da se to promijeni", poručuje britanski ministar finansija Džordž Ozborn.

Evropska komisija je, naravno, suprotnog mišljenja, uzdajući se u široku podršku ostalih evropskih članica i Njemačke, čiji je parlament upravo dao zeleno svjetlo da zemlja sa 148 milijadi eura učestvuje u evropskom finansijskom i stabilizacijskom fondu teškom 750 milijardi...

Što se tiče u ovom trenutku mogućeg sporazuma, time se nakon skupa pohvalio predsjednik Van Rompuj:

"Moramo postići veću budžetarnu disciplinu, moramo ojačati naš Pakt za stabilnost i učiniti ga što efikasnijim. Svi su se složili s tim..."

Složili su se danas evropski ministri finansija i da se mora naći načina da se ublaže razlike u zdravlju evropskih ekonomija, barem one najizražajnije, da im treba efikasan anti-krizni mehanizam, kao i snažnije ekonomsko upravljanje.

Uz ovo, neočekivano, bez primjedbi je prošla inicijativa da se uspostave i ozbiljni kazneni mehanizmi za one koji iskažu budžetsku nedisciplinu - kako je rečeno, biće to “finansijski i ne-finansijski instrumenti”, šta god to značilo...





XS
SM
MD
LG