Linkovi

Brojni izazovi pred Tilersonom tokom posete Aziji


Protesters march during a demonstration in Lyon, central France.
Protesters march during a demonstration in Lyon, central France.

Sjedinjene Države, pred posetu državnog sekretara Reksa Tilersona Japanu, Južnoj Koreji i Kini istražuju nove opcije u odnosima sa Severnom Korejom. Izazovi koji mu predstoje su povećane tenzije sa Kinom zbog kontroverznog plana o razmeštanju američkog protivraketnog sistema u Južnoj Koreji i komplikacije izazvane političkim previranjima u Južnoj Koreji.

U vreme političkih previranja u Južnoj Koreji zbog opoziva predsednice Park Geun-Hje i rastućih tenzija u odnosima sa Kinom zbog protivraketne odbrane, državni Sekretar Reks Tilerson odlazi u svoju prvu posetu azijskim zemljama. Tilersonova poseta takođe dolazi posle ispaljivanja četiri severnokorejske balističke rakete, ranije ovog meseca, koje su pale Japansko more, severozapadno od japanske obale.

Pretnja koju predstavljaju nuklearne i balističke rakete Pjongjanga je na vrhu prioriteta sekretara Tilersona.

"Nastavak testiranja i proširenje programa naoružanja izaziva veliku zabrinutost i došlo je do tačke kada nešto treba preduzeti … moramo da razmotrimo i druge alternative. I to je jedan od razloga za ovo putovanje. Razgovaraćemo sa našim saveznicima i partnerima u regionu i pokušaćemo da pronađemo novi pristup Severnoj Koreji", ističe Mark Toner, vršilac dužnosti portparola Državnog sekretarijata.

Međutim Vašington možda nije spreman za direktne pregovore sa otpadničkim režimom.

"Imajući u vidu nedavno ponašanje Severne Koreje, niti smo spremni, niti želimo direktne pregovore sa njima. Mi takvo ponašanje ni na koji način ne nagrađujemo.”

Sjedinjene Države kažu da će nastaviti sa realizacijom plana za razmeštanje protivraketnog odbrambenog sistema THAAD u Južnoj Koreji radi zaštite nuklearnih elektrana, skladišta nafte i američko- južnokorejskih vojnih objekata, čemu se Kina oštro protivi.

“Mislim da bi Kina trebalo da bude ljuta na Severnu Koreju što je stvorila potrebu za razmeštanje sistema THAAD. Srž problema je u Severnoj Koreji”, smatra analitičar Instituta Brukings, Ričard Buš.

Tokom posete Kini šef američke diplomatije će razgovarati o temema koje su pokrenute u telefonskom razgovoru predsednika Trampa i kineskog predsednika Ši Đinpinga, kao i u drugim kontaktima na visokom nivou, sa ciljem da se održe konstruktivni bilateralni odnosi, a da se istovremeno osigura da Kina poštuje ravnopravne uslove u međusobnoj trgovini.

XS
SM
MD
LG