Linkovi

"Broj žrtava u Portoriku 70 odsto veći od zvanične cifre"


Uništeni domovi u Portoriku
Uništeni domovi u Portoriku

Uragan Marija je prošle godine odneo više od 4.600 života u Portoriku, što je 70 odsto više od zvanične cifre koju je iznela američka vlada, odnosno 64, navodi se u istraživanju objavljenom u Medicinskom žurnalu Nove Engelske.

Rezultati istraživanja, koje su sproveli istraživači sa Univerziteta Harvard i iz drugih institucija, pokazuju da su ljudi stradali između 20. septembra i 31. decembra 2017. godine.

Mnogi su kritikovali odgovor američke vlade na krizu u Portoriku i predsednika Donalda Trampa zato što je američka teritorija više meseci bila bez struje.

Istraživači navode da su njihove najnovije procene možda preniske i da pokazuju da američka vlada nije obraćala pažnju na slabu infrastrukturu Portorika.

Uragan je pričinio štetu od 90 milijardi dolara na ostrvu koje se već nalazilo u teškoj ekonomskoj situaciji.

Više od osam meseci nakon oluje, američka teritorija se i dalje sporo oporavlja. Stanovnici se suočavaju sa nestašicama pijaće vode, nestabilnom električnom mrežom i nedostatkom osnovnih službi, zbog čega mnogi odlaze.

U novom istraživanju se navodi da iako je broj žrtava procenjen na 4.645, postoji 95 odsto šansi da bi stvarna cifra mogla da bude između 793 i 8.498. Ranije nezavisne studije procenjivale su da je stradalo oko hiljadu ljudi.

Rezultati istraživanja zasnovani su na nasumičnim anketama u 3.299 od oko 1,1 milion domaćinstava u Portoriku, uključujući i ona u udaljenom oblastima.

Da bi se osiguralo da su odgovori nepristrasni, stanovnicima nije plaćeno da učestvuju u anketi, i rečeno im je da njihovi odgovori neće rezultirati dodatnom vladinom pomoći.

XS
SM
MD
LG